Forum budowlane - Dachówki ceramiczne

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
Autor Wiadomość
Koro575 Koro575
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 10 czerwca 2014

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: nie, 30 września 2018 o godz. 18:02
  • Temat postu: Odp: Dachówki ceramiczne

Jeżeli o mnie chodzi to ja jestem zdecydowanie za dachówkami ceramicznymi ewentulanie betonowymi, moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie na pokrycie dachowe z którego będziesz mógł się cieszyć długie lata i praktycznie w niewielu przypadkach jest jakakolwiek potrzeba wymiany. 

Weno37 Weno37
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 1 września 2014

• Wysłany: czw, 27 czerwca 2019 o godz. 19:16

Jak najbardziej dachówka ceramiczna! Moim zdaniem jedną z najpiękniejszych jest Turmalin Braas. Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości wykonania, intensywności koloru oraz dobrych warunkach gwarancyjnych to u tego producenta znajdziesz zdecydowanie najlepsze materiały na wykonanie pięknego pokrycia dachowego, które wytrzyma różne warunki atmosferyczne i wiele długich lat. 

home_sweet_home home_sweet_home
  • Skąd?: Kórnik
  • Pierwszy post: 23 kwietnia 2013

• Wysłany: czw, 27 czerwca 2019 o godz. 23:21

Koro575 napisał(a):

Jeżeli o mnie chodzi to ja jestem zdecydowanie za dachówkami ceramicznymi ewentulanie betonowymi, moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie na pokrycie dachowe z którego będziesz mógł się cieszyć długie lata i praktycznie w niewielu przypadkach jest jakakolwiek potrzeba wymiany. 

Nie no, nie stawiaj dachówek betonowych na równi z ceramicznymi. Różnica jest jednak znaczna - przede wszystkim w kwestii trwałości powłok zabezpieczających. Dachówki betonowe najlepiej wyglądają w składach budowlanych. Po założeniu na dachu zaczyna się powolna degradacja powłok. Po kilku latach różnica między ceramiką a betonem jest już dobrze widoczna. Cena natomiast jest porównywalna - tzn. beton to materiał drogi jak na swoją jakość. Ja wyceniałem kiedyś Koramic Alegra 9 i dachówkę betonową - jedną z bardziej znanych na rynku. Wyszło, że ceramika jest droższa o jakieś 5%... Także wybór miałem ułatwiony :)

Daniello012 Daniello012
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 1 listopada 2015

• Wysłany: czw, 11 lipca 2019 o godz. 14:42

To nie wiem jeszcze na jakich producentów zwracaleś uwagę oraz jak wyceniałeś dachówkę bo to, że w nazwie jst 9  to nie znaczy, że tyle sztuk jest na m2, a pewnie powyżej 9,5sztuki na m2 co znacząco podwyższa cenę. Ja korzystając z promocji od  Braas kupiłem piękny Turmalin w naprawdę fajnej cenie i też co do jakości wykończenia, trwałości koloru i zabezpieczeń nie mam najmniejszych zastrzeżeń.

kotwaclaw kotwaclaw
  • Skąd?: Wrocław
  • Pierwszy post: 25 marca 2013

• Wysłany: wto, 30 lipca 2019 o godz. 10:32

No jak to? Poniżej screen z oficjalnej karty technicznej Koramic Alegra. Jest 9 szt na m2. Porównaj sobie też wymiary - Alegra jest większa:

Zapotrzebowanie dachówekŚrednie zapotrzebowanie dachówek na 1 m² 9 szt./m² Minimalna długość krycia  394 mm Maksymalna długość krycia 414 mm Szerokość krycia 269 mm Długość dachówki 477 mm Szerokość dachówki 314 mm Ciężar 4 kg/szt.

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7