Forum budowlane - elektryczne ogrzewanie akumulacyjne

powrót
Autor Wiadomość
Piotrek & Pablo Piotrek & Pablo
  • Skąd?: Mała Nieszawka
  • Pierwszy post: 19 lutego 2012

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: nie, 19 lutego 2012 o godz. 21:54
  • Temat postu: elektryczne ogrzewanie akumulacyjne

Witam,

zastanawiam się nad ogrzewaniem gazowym z sieci i elektrycznym akumulacyjnym. O ile z gazem wiem już jakie bedę miał koszty inwestycji i potwierdzone koszty eksploatacji, to w tym drugim przypadku co do eksplatacji mam tylko zakładane wartości teoretyczne.

Czy może ma ktoś ogrzewanie tego typu? Ogrzewanie akumulacyjne wygląda bardzo interesująco. Jeśli ktoś użytkuje dom z takim ogrzewaniem to proszę o informacje dotyczące wszelkich kosztów eksploatacji. Interesuje mnie zarówno elektryczne akumulacyjne ogrzewanie podłogowe jak również piecyki elektryczne. Czy rzeczywiście ogrzewanie elektryczne akumulacyjne działające na taryfie nocnej jest tak konkurencyjne dla ogrzewania gazowego? W moim przypadku (mały dom o powierzchni ok. 90 m2) teoria pokazuje, że tak jest. Będe wdzięczny za wszelkie info.

Pozdr

Pablo

Drake Drake
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 9 czerwca 2013

• Wysłany: czw, 14 listopada 2013 o godz. 10:57
  • Temat postu: Odp: elektryczne ogrzewanie akumulacyjne

Ja polecam wam te nagrzewnice:

http://klima-sklep.pl/98-nagrzewnice-powietrza-olejowe

artur7878 artur7878
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 12 sierpnia 2014

• Wysłany: czw, 23 lipca 2015 o godz. 18:35

Też chcemy ogrzewać mieszknaie elektrycznie ale nie wiem jak będzie z rachunkami

dooo dooo
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 30 lipca 2013

• Wysłany: nie, 26 lipca 2015 o godz. 15:41

To może zmiana dostawcy prądu wyjdzie wam na dobre? Dzięki temu moglibyście opgrzewać mieszkanie prądem. U nas jest ogrzewanie gazowe ale myślimy o zmianie bo rachunki są zdecydowanie za wysokie. Też myśleliśmy o prądzie ale na razie nie podjęliśmy jeszcze decyzji.

anka121 anka121
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 29 kwietnia 2014

• Wysłany: pią, 14 sierpnia 2015 o godz. 12:14

Nie koniecznie jestem przekonana, że takie ogrzewanie będzie tanie, ale może najbardziej odpowiednie dla alergików.

Czasami gdy ktoś posiada poważne alergie i leczy się u specjalisty http://balumed.pl/specjalizacje/alergolog/ warto wziać pod uwagę inne rozwiązania niż tylko te tradycyjne!

adam_f80 adam_f80
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 24 kwietnia 2014

• Wysłany: pią, 14 sierpnia 2015 o godz. 13:21

artur7878 napisał(a):

Też chcemy ogrzewać mieszknaie elektrycznie ale nie wiem jak będzie z rachunkami

to odpowiedź jest tutaj jedna - inwestycja w panele fotowoltaiczne. przy dobrej instalacji i wyliczeniu, zapewnisz sobie w okolicach 90-95% energii z paneli. ewentualną nadwyżkę odsprzedaż

FilKazik FilKazik
  • Skąd?: Ostróda
  • Pierwszy post: 26 czerwca 2015

• Wysłany: sob, 15 sierpnia 2015 o godz. 16:39

Dokładnie, zgadzam się z przedmówcą.Może nie będą to jakieś wielkie sumy uzyskiwane ze sprzedaży takiego prądu, ale pieniądz, to zawsze pieniądz :)
Można także założyć instalację, która tylko i wyłącznie produkuje prąd zasilający ogrzewanie wody, sam nie wiem, które rozwiązanie jest lepsze.

Weno37 Weno37
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 1 września 2014

• Wysłany: pon, 17 sierpnia 2015 o godz. 01:30

Sprzedaż z fotowoltaki to na stan obecny jakieś 65gr za kWh, jeżeli mamy całkiem ładny system na np. 30 paneli to w takie lato jakie teraz mamy można zrobić całkiem ładną sumkę :)

Rafaello Rafaello
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 11 października 2018

• Wysłany: śro, 18 grudnia 2019 o godz. 22:58

Panele to bardzo dobry pomysł, zobaczcie sami, można się dowiedzieć czegoś więcej  https://pgreen.com.pl/panele-fotowoltaiczne/   Jakbym miał dom to na pewno bym zaintestował, bo z tego, co się dowiadywałem inwestycja bardzo szybko się zwraca.