Forum budowlane - Jaka dachówka?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Autor Wiadomość
paweł paweł
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 7 maja 2018

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: czw, 17 października 2019 o godz. 09:10
  • Temat postu: Odp: Jaka dachówka?

Ja osobiście postawiłbym na cementowe. Bardzo podobaja mi się rozwiązania Creatona i ich Goteborg z powłoką Duratop Pro.

betii betii
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 30 października 2019

• Wysłany: śro, 30 października 2019 o godz. 09:41

Ale dachówka cementowa matowieje i płowieje z czasem, więc nie jestem pewna czy to akurat najlepsze rozwiązanie... W cenie dachówek betonowych można kupić ceramikę, choćby Koramic Alegra 9, która ma całkiem korzystną cenę za 1m2.

kotwaclaw kotwaclaw
  • Skąd?: Wrocław
  • Pierwszy post: 25 marca 2013

• Wysłany: nie, 26 stycznia 2020 o godz. 22:41

betii napisał(a):

Ale dachówka cementowa matowieje i płowieje z czasem, więc nie jestem pewna czy to akurat najlepsze rozwiązanie... W cenie dachówek betonowych można kupić ceramikę, choćby Koramic Alegra 9, która ma całkiem korzystną cenę za 1m2.

Potwierdzam, najtaniej wychodzą duże dachówki typu Alegra 9 albo Orea 9. Ciekawym rozwiązaniem są też dachówki z przetłoczeniem - czyli linia Actua 10. Dachówki są trochę mniejsze, ale mają ciekawe powłoki błyszczące, których brakuje np. w Orea...

Aza Aza
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 8 maja 2015

• Wysłany: pon, 10 lutego 2020 o godz. 20:52

Płowieją to cementowe starej konstrukcji. Nie nowoczesne rozwiązania jak te wspomniane Duratop Pro. Nie można też mówić, że ceramiczna jest w tej samej cenie, bo tak nie jest. Należy patrzeć na cały dach. Ceramiczna jest cieższa o jakieś 20-25% i to należy uwzględnić w całym dachu, więc koszta całości na pewno rosną.