belocki
- Skąd?:
- Pierwszy post: 10 marca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Taras w moim domu jest dziwnie usytuowany. Mianowicie jest na rogu domu. Wszystko przez to, że żonie zachciało się rozsuwanych drzwi umieszzonych w rogu salonu. Teraz już wiemy, że to bardzo niepraktycznie rozwiązanie - z wielu powodów, poczynając od tego, że drzwi tarasowe były niemiłosiernie drogie. Teraz zastanawiamy się, jakie zadaszenia będzie najlepsze. W planie nie było mowy o daszku, dlatego myślimy nad jakąś lekką konstrukcją, która ochroni przed deszczem. Możecie mi coś podpowiedzieć? Jakie rozwiązanie można zastosować w tej sytuacji?
|
| |
marteno
- Skąd?:
- Pierwszy post: 11 marca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Chcecie zadaszyć cały taras, czy tylko jakąś część. Przy całościowym zadaszeniu można pomyśleć o drewnianej konstrukcji zadaszenia. W przypadku zadaszenie częściowego można zdecydować się na dach oparty na konstrukcji wykonanej z profili aluminiowych. Taka instalacja jest bardzo lekka i wytrzymała, a ponadto nie wymaga szczególnych zabiegów konserwacyjnych.
|
| |
klemensor
- Skąd?:
- Pierwszy post: 11 marca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Piszesz, że w planie nie było mowy o daszku, a teraz myślicie o jakiejś lekkiej konstrukcji chroniącej przede deszczem i w związku z tym pierwszym rozwiązaniem, jakie przyszło mi na myśl, była dachówka plastikowa. Może coś takiego sprawdziłoby się u Was na tarasie? Mój znajomy polecił mi tę dachówkę, kiedy remontowaliśmy swój taras i z ręką na sercu powiem, że u nas świetnie zdaje egzamin :) Może sprawdzi się też u Was ;) osobiście polecam! :)
ostatnio edytowany nie, 22 marca 2015 o godz. 21:01
|
| |
beatrix80
- Skąd?:
- Pierwszy post: 18 marca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Może dobrym wyjściem będzie zrobienie jakiegoś stałego zadaszenia, np. z drewna?
|
| |
remioy
- Skąd?:
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Szczerze mówiąc, ciężko mi sobie wyobrazić taki taras na rogu domu i to jaka konstrukcja daszku by tam pasowała. Najbardziej mi się komponuje tu daszek z drewnianą podstawą i konstrukcją oraz jakaś dachówka. Normalnie polecałbym markizę, ale na rogu domu to raczej nie będzie zbyt praktyczne rozwiązanie. U siebie mam właśnie markizę i dla mnei to najbardziej praktyczne rozwiązanie.
|
| |
Pendraa
- Skąd?:
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Mi też w pierwszym momencie przyszła do głowy markiza, bo jest praktyczna, idealna na letnie dni i nie za droga. Ale przy narożnym tarasie nie ma jak tego zamontować. Faktycznie pozostaje zrobić zadaszenie z jakiś trwalszych i twrdszych materiałów jak poliwęglan lub skorzystać z gotowych daszków jak te http://www.metal-gum.com/zadaszenie-tarasow. Są tez często takie gotowe zadaszenia, ale nie wiem czy bedą pasować do Waszego narożnika i czy materiał będzie sie komponować z resztą domu.
ostatnio edytowany pon, 4 maja 2015 o godz. 16:54
|
| |
pressto
- Skąd?:
- Pierwszy post: 20 marca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Nie znam niestety żadnego takiego miejsca i w sumie nie wiem co tutaj by polecić jakoś niestety heheh : D no ale taki domek drewniany czy to jest aż tak bardzo ważny i potrzebny ? Bo przecież akurat co chcecie tam w nim robić co ? Bo jeśli ma tylko być na działce, żeby był to po prostu lepiej tego jakoś nie robić hee
|
| |
Malwina
- Skąd?:
- Pierwszy post: 3 kwietnia 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Może zrobic taką drewnianą ala pregolę ze szklanym dachem na całej szerokoći tarasu. Coś takiego doda uroku, moża dobrać do tego całkiem fajne rośliny a przy tym będzie chronić od słońca i deszczu
|
| |
ola17
- Skąd?: Katowice
- Pierwszy post: 13 kwietnia 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Szklany dach będzie chronił od słońca? :)
|
| |
SosnaRadosna
- Skąd?:
- Pierwszy post: 28 grudnia 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Nie tyle szklany, ile poliuretanowy chyba. Z takiej, jakby pleksy. Nie musi być całkiem przeźroczysty, może być lekko mleczny lub przyciemniony. Ja mam przyciemniony, i chroni :)
|
| |