Forum budowlane - Ogrzewanie elektryczne

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Autor Wiadomość
Gola Gola
  • Skąd?: Zielona Góra
  • Pierwszy post: 8 marca 2010

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: pon, 8 marca 2010 o godz. 19:10
  • Temat postu: Ogrzewanie elektryczne

czy ktoś ma? nie ukrywam że szukam ogrzewania ,tzn najpierw szykam ogzrewania a potem projekt domu, jest to dla nas istotne aby dopasować projekt w celu uniknięcia zbyt duzych  kosztów ogrzewania, domek bedzie miał max 120 m2

tomtom tomtom
  • Skąd?: Bielsko-Biała
  • Pierwszy post: 1 lutego 2010

• Wysłany: śro, 10 marca 2010 o godz. 19:19
  • Temat postu: Odp: Ogrzewanie elektryczne

no dobre ale nie pomyślałbym żeby wybierać projekt pod kątem ogrzewania. Ja co prawda zastosowałem ogrzewanie zgodne z projektem ale o ile mi wiadomo to w każdym projekcie można zastosować dowolny system.

M M
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 11 marca 2010

• Wysłany: sob, 13 marca 2010 o godz. 08:37

Witam, Zamontowaliśmy ogrzewanie podłogowe  Weissmana w naszej łaźience - po poł roku podczas naszej nieobecności spaliło sie sterowanie, przy odłączonym napięciu - elektryk stwierdził że czegoś takiego jeszcze nie widział - bateria się rozgrzała w sterowniku... Nie polecam!!!!! W nowym domu ułożyliśmy wodne. Pozdrawiam Martyna.

adamus adamus
  • Skąd?: Stare Faszczyce
  • Pierwszy post: 16 grudnia 2009

• Wysłany: nie, 14 marca 2010 o godz. 09:23

Chcialabym zapytac jak sprawuje się ogrzewanie podlogowe - wodne. Czy zostalo zainstalowane w wiatrolapie, gdzie zostało założone? Mój mąż obawia się znacznych ubytków energii, robiąc podlogę podgrzewaną w  wiatrołapie.

M M

• Wysłany: nie, 14 marca 2010 o godz. 12:27

Na razie po 4 miesiącach nie mamy żadnych problemów. Zainstalowaliśmy także w wiatrołapie. To nie był duży dodatkowy koszt a jest traktowane jako oddzielna strefa. Na 100 m mamy 10 stref, każdą można odłączyć na osobnym zaworze. Zobaczymy w przyszłym sezonie jak ogrzewanie wiatrołapu ma się do kosztów - jak za drogo to sie prykręci. Na razie polecam ten system ogrzewania. 

M M

• Wysłany: nie, 14 marca 2010 o godz. 12:29

P.S. Cały dom ma ogrzewane podłogi - jest tylko 1 grzejnik dodatkowy drabinkowy w łazience.

Marszl1 Marszl1
  • Skąd?: Cieszyn
  • Pierwszy post: 10 marca 2010

• Wysłany: pią, 19 marca 2010 o godz. 18:56

Ja kocham drzewo , więc cały dom w podłogówce odpadł - mam system mieszany - z kaloryferami. KAloryfery trochę przewymiarowałem aby piec kondensacyjny pracował na jak najniższej temperaturze. Elektryczna podłogówka "puści was z torbami" :-)

aniasara aniasara
  • Skąd?: Wrocław
  • Pierwszy post: 22 marca 2010

• Wysłany: pon, 22 marca 2010 o godz. 18:37

Marszl1 napisał(a):

Ja kocham drzewo , więc cały dom w podłogówce odpadł - mam system mieszany - z kaloryferami. KAloryfery trochę przewymiarowałem aby piec kondensacyjny pracował na jak najniższej temperaturze. Elektryczna podłogówka "puści was z torbami" :-)

ja też zastanawiam sie nad piecem kondensacyjnym gazowym, na czym polega przewymiarowanie i jak to sie ma do pracy pieca?

AniaUśmiech

mareksadlok mareksadlok
  • Skąd?: Cieszyn
  • Pierwszy post: 23 marca 2010

• Wysłany: wto, 23 marca 2010 o godz. 08:23

Witam

w swoim domu o pow.170 m2 mam ogrzewanie podłogowe wodne i jestem z niego bardzo zadowolony w połaczeniu z piecem kondensacyjnym.

przy wyborze ogrzewania podłogowego zalecałbym wodne ze względu iż na tego typu ogrzewanie można stosować praktycznie wszystkie rodzaje wykończeń podłog , (w przypadku podłóg naturalnych czy lamintów)

pozdrawiam M3 PANELE PODŁOGI DRZWI

CIESZYN UL.STAWOWA 24A

tomtom tomtom
  • Skąd?: Bielsko-Biała
  • Pierwszy post: 1 lutego 2010

• Wysłany: pon, 29 marca 2010 o godz. 22:01

Teraz wiem, że najwygodniejsze jest mieszane ogrzewanie. Mając teraz wybor zastosowałbym podłogówkę w przedsionku, kuchni oraz łazience (czyli wszędzie tam gdzie są płytki)  Do całego budynku to raczej bym się nie zdecydował.

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6