Forum budowlane - Kominek czy warto uznać go za alternatywne ogrzewanie?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Autor Wiadomość
Ignacy Murowiec Ignacy Murowiec
  • Skąd?: Kraków
  • Pierwszy post: 6 marca 2012

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: pią, 30 marca 2012 o godz. 12:03
  • Temat postu: Kominek czy warto uznać go za alternatywne ogrzewanie?

Jakiś czas temu odwiedziłem znajomych, którzy rozpalili kominek w domu. okazało się, że ilość ciepła jakie wytworzył była na tyle duża, że wyłączyli na 4 godziny pozostałe systemy ogrzewania. Zastanawiam się z jakimi rodzajami ogrzewania, jkimi instalacjami grzewczymi najlepiej jest połączyć kominek w domu. Osobiście zastanawiam się czy byłoby odpowiednie połączenie kominka z ogrzewaniem podłogowym wodnym oraz kotłem na groszek. 

Co sądzicie??

MarekS MarekS
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 16 listopada 2012

• Wysłany: pią, 16 listopada 2012 o godz. 14:39
  • Temat postu: Odp: Kominek czy warto uznać go za alternatywne ogrzewanie?

Moi znajomi ogrzewaja dom praktycznie tylko przy pomocy kominka. Zamontowany maja nawiew ciepłego powietrza. Korzystali z usług firmyhttp://www.kom-bet.pl/

Karolove Karolove
  • Skąd?: Bielsko-Biała
  • Pierwszy post: 7 lutego 2013

• Wysłany: czw, 7 lutego 2013 o godz. 11:11

Zdecydowanie można. Ja co prawda u siebie korzystam z kominka z płaszczem wodnym, który podgrzewa wodę, ale mam znajomych, którzy rozprowadzają ciepło w domu tylko za pomocą kominka. U siebie zdecydowałem się na firmę Waligóra i jestem bardzo zadowolony, dlatego z czystym sumieniem mogę polecić tą firmę inny użytkownikom.

ostatnio edytowany czw, 7 lutego 2013 o godz. 11:14

Eizzy Eizzy
  • Skąd?: Rzeszów
  • Pierwszy post: 13 września 2012

• Wysłany: śro, 3 kwietnia 2013 o godz. 10:19

Zgodzę się z poprzednikami, oczywiście można ogrzewać dom tylko i wyłącznie za pomocą kominka jednak wszystko zależy także od całkowitej powierzchni domu/mieszkania oraz samej instalacji. Zamontowanie różnego rodzaju nawiewów ciepłego powietrze znacznie przyśpieszy ogrzewanie pomieszczeń. Budując taki kominek musimy wziąć pod uwagę jego zastosowanie jako ogrzewanie centralne i tak dobrać elementy instalacji, żeby sprawdził swoje zadanie.

Polecam: http://www.galeriakominkow.pl

Karolove Karolove
  • Skąd?: Bielsko-Biała
  • Pierwszy post: 7 lutego 2013

• Wysłany: śro, 10 kwietnia 2013 o godz. 15:00

Dokładnie, trudno się nie zgodzic. Ja osobiście na początku miałem trochę inną koncepcję, ale panowie z firmy Waligóra doradzili mi troche inne rozwiązanie i okazuje się, że faktycznie mieli rację. Warto jest popytać fachowców.

jacek358 jacek358
  • Skąd?: Bydgoszcz
  • Pierwszy post: 4 października 2012

• Wysłany: śro, 17 kwietnia 2013 o godz. 12:40

Kominek może służyć jako głowne źródło ciepła dla domu, ale... musi to być kominek z płaszczem wodnym oraz musi zostać zainstalowany w odpowiedni sposób. Bez tego ciągłe palenie będzie nie do zniesienia. Polecam poczytać artykuł o wadach i zaletach kominka: kominki z płaszczem wodnym - Bydgoszcz

nikita nikita
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 20 maja 2013

• Wysłany: pon, 20 maja 2013 o godz. 13:10

Firma MERKURY Sp z o.o jest to firma, która działa na rynku już od 20 lat.  Specjalizuje się w produkcji wkładów kominkowych z zasobnikiem wodnym poszerzona o produkcję kominkowych wkładów konwekcyjnych.  Działają na terenie Polski i Niemiec. Zobacz ofertę http://merkurykominki.pl/

Marek888 Marek888
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 25 października 2013

• Wysłany: pią, 25 października 2013 o godz. 11:28

Moim zdaniem kominek jest bardzo przydatny, i zapewnia ciepło dla całego domu! Wystarczy tylko dobrze go urządzić, ja skorzystałem z oferty  na klatki  otwarte V-open ze stromy http://www.ventlab.pl/oferta2/kratki-otwarte-v-open,3.html, warto poczytać i zaznajomić się z tematem, bo dobra kratka to połowa sukcesu:)

eureka12 eureka12
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 11 listopada 2013

• Wysłany: pon, 11 listopada 2013 o godz. 13:40

Kominek u jednych jest dodatkowym ogrzewaniem a u innych jedynym. Z pewnością warto go mieć jako jedno z dwóch systemów na ogerzewanie domu. Poza tyym jest to element dekoracyjny i miło w salonie posiedzieć przy kominku i to najlepiej tym na drewno a nie typami kominków elektrycznych czy imitujących ogień.

jagalis jagalis
  • Skąd?: Bydgoszcz
  • Pierwszy post: 13 listopada 2013

• Wysłany: śro, 13 listopada 2013 o godz. 18:34

Moi znajomi sprawili sobie taki kominek .

Kominek w pełni komfortowy już od momentu zamontowania. Piec jest w pełni wyposażony w płytki szamotowe, popielnik oraz żeliwne palenisko i od raz gotowy do instalacji. Korzystać z niego można w pomieszczeniach o kubaturze od 20 do 200 m3, co świadczy o jakości pieca i jego parametrach grzewczych. A do tego kominek jest niewielki i daje niesamowity klimat dzięki bocznym szybkom zwiększającym efekt żyjącego ognia. Można obejrzeć inne rozwiązania na http://saunatech.pl/

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8