Rafaello
- Skąd?:
- Pierwszy post: 11 października 2018
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Dużo też zależy od tego jak duży dom chcemy ogrzewać, bo jednak co innego mały parterowy, a co innego dwupiętrową willę ;)
ostatnio edytowany wto, 11 grudnia 2018 o godz. 23:50
|
| |
Rafaello
- Skąd?:
- Pierwszy post: 11 października 2018
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Kominek nie tylko pięknie wygląda i dodaje klimatu, ale faktycznie daje dużo ciepła. Ja osobiście jednak połączyłbym go z ogrzewaniem gazowym. Gdy będziecie w domu możecie grzać tylko kominkiem, a gdy Was nie będzie gaz może dogrzewać. Czasami może się po prostu nie chcieć rozpalać i wtedy takie alternatywne ogrzewanie świetnie się sprawdza. Fakt, że gaz nie jest najtańszym rozwiązaniem, ale dość wygodnym, a jeśli nie będzie używany non stop to powinno całkiem dobrze wyjść na rachunkach. Swoją drogą polecę fajnego bloga http://budblog.pl/ gdzie są ciekawe artykuły i porady, również w kwestii ogrzewania. Można poczytać i coś z tego zastosować u siebie w domu.
ostatnio edytowany wto, 11 grudnia 2018 o godz. 23:49
|
| |
wosk_asia
- Skąd?:
- Pierwszy post: 19 grudnia 2018
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Moim zdaniem kominek ma w sobie to coś! Nie dość, że ogrzewa mieszkanie, to jeszcze wygląda niesamowicie. Obecnie wykańczamy budowe domu i sprzeczamy się z mężem pomiędzy ogrzewaniem podłogowym(które chciałby mąż) oraz ogrzewaniem za pomocą kominka elektrycznego(który marzy się mnie). Upatrzyłam sobie kominki na stronie https://trzymajsiecieplo.pl/ i mam wrażenie, że wyglądają naprawdę solidnie i mogą zdać egzamin. Co więcej z opinii znajomych wiem, że kominki naprawdę sprawdzają się.
|
| |
Basiencja
- Skąd?:
- Pierwszy post: 20 stycznia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Też uważam, że kominek ma swój czar i często stosowany jest jako jedyne lub jedno z 2 ;ub 3 źródeł ciepła. Najlepsze techniczne rozwaiązania wkładów kominkowych stosowanych w kominki Pszczyna dobrze dobrane wydajnością cieplną do pomieszczeń, które mają ogrzewać sa bardzo wydejne i bezpieczne dla środowiska. Można wspomagać je ogniwami fotowoltaicznymi czy piecem na pelet.
|
| |
kamirski
- Skąd?: Mrągowo
- Pierwszy post: 6 maja 2018
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Bardzo długo zastanawiałem się nad doborem odpowiedniego kominka. Specjaliści z https://extrakominki.pl/ bardzo pomogli mi w tym trudnym wyborze. Wybrałem kominek na pelet i jestem bardzo zadwolony. Mój dom ma teraz niepowtarzalny klimat, a żona bardzo często wypoczywa właśnie przy nim :)
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Biorąc pod uwagę problem smogu, lepiej traktować kominek jako dodatkowe źródło ciepła uruchamiane od czasu do czasu. Bardziej proekologiczne są systemu oparte na energii odnawialnej, jak np. pompa ciepła. W połączeniu z ogrzewaniem podłogowym tworzą wysokoefektywny i czysty system grzewczy. Zastosowanie takiego niskotemperaturowego źródła ciepła powinno iść w parze ze starannym ociepleniem całego budynku, najlepiej styropianem grafitowym o współczynniku 0,031 W/mK, jak Knauf Therm ETIXX.
|
| |
BrunoMars
- Skąd?:
- Pierwszy post: 23 listopada 2016
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Za alternatywne ogrzewanie nie, ale jako ozdobe do salonu / domu jak najbardziej. Jak szukasz kominków to na Kratkach jest bardzo duży wybór.
|
| |
Daria132
- Skąd?:
- Pierwszy post: 29 kwietnia 2019
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Kominek jest dobrym dodatkiem do ogrzewania, jednak nie jest w stanie zastąpić regularnego źródła ogrzewania.
-----------------
ŁatweBudowanie24 - budujemy dom
|
| |
mazi88
- Skąd?:
- Pierwszy post: 19 lipca 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Kominek jako dodatek to spoko sprawa ale ciekawe kiedy go zabronią. Do ogrzewania warto stosować ekologiczne rozwiązania np pompę ciepła. Tanie ogrzewanie i bezobsługowe.
|
| |
Kamil26
- Skąd?:
- Pierwszy post: 11 października 2016
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Oczywiście, że można, z tym że sam kominek to nie wszystko. Ważne, aby do niego podłączone były przewody i systemy rur, które rozprowadzą gorące powietrze po całym domu. Od siebie polecam ci zajrzeć na stronę - https://kratki.com/sklep/pl/category/15/piece/35/piece-gazowe gdzie znajdziesz bardzo atrakcyjną ofertę na różnego rodzaju wkłady kominkowe, ogrzewacze czy systemy DGP. To właśnie na tym ostatnim warto się skupić w przypadku, gdy chcesz używać kominka jako głównego źródła ciepła. Warto także przeczytać dostępne na stronie artykuły, które na pewno wyjaśnią ci zalety i zależności takiego systemu.
|
| |