AVO
- Skąd?: Opole
- Pierwszy post: 28 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Witam!
Z jakich materiałów postawic ściany?Jakie są Wasze opinie?Pustaki ceramiczne czy moze beton komórkowy,lub inne materiały?Proszę o opinie.
|
| |
darkobb
- Skąd?: Bielsko-Biała
- Pierwszy post: 23 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
własnie mam to samo pytanie jakie sciany. Ja sie zastanawiam nad max 24 cm do tego ocieplenie styropianem 12 cm. Czy moze cegla 44 lub 38 cm porotherm, eder itp. a na to juz tynk cementowo - wapienny 15 mm na strone. Przenikalność cieplna podobna dla maxa ze styropianem jak i cegly. Jak myslicie? Co wybrac....
|
| |
hann64
- Skąd?: Tomczyce
- Pierwszy post: 26 października 2009
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Zdecydowaliśmy, że postawimy z Porothermu 25 P+W (do tego styropian 10 lub 12). Niektórzy narzekają, że to bardzo kruchy material. Ale kruchy jest tylko w transporcie. Dobrze powiązany nie ma prawa pękać. Dużo też zależy od cegielni, która wypala Wienerbergera. Dla mnie najlepsza jest w Oleśnicy pod Staszowem. Poza tym wszystkie nasze reklamacje zostały uwzględnione przez firmę rozprowadzającą i dostaliśmy zwrot kasy za popękane cegiełki. I mam tę świadomość, że moje ściany oddychają.
|
| |
magres
- Skąd?: Bydgoszcz
- Pierwszy post: 11 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ważna w wyborze jest cena . 1 beton komórkowy o wymiarach 60x24x24 kosztuje 7 zł za sztukę czyli 49 zł za metr kwadratowy ściany do tego klej i robocizna ( przy betonie komórkowym powinna być tańsza) . W tej cenie kupimy naturalnie dostawę całosamochodową. Za ile kupimy pustak ceramiczny ,ile wchodzi na metr ,wystarczy obliczyć i porównać . Zdrowszym materiałem jest ceramika. Jeżeli znajdziemy majstra który w tej samej cenie pobuduje to ceramika lepsza.Pozdrawiam
|
| |
oracz
- Skąd?: Skoki
- Pierwszy post: 24 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Wielu uważa, że budować należy z tego, co aktualnie wychodzi najtaniej. To tylko warstwa nośna. Najważniejsze, to dobrze i grubo ocieplić. Sprawy takie jak mikroklimat, promieniowanie, oddychanie itp to tak subtelne różnice, że nie należy sobie tym zawracać w głowie.
Po wielu miesiącach przyznaję im rację. Każdy materiał ma swoje plusy i minusy. Nie ma ideału. U mnie ciepło zagwarantuje 20cm styropianu, a odpowiedni mikroklimat i oddychanie - rekuperator.
Powodzenia w wyborach.
|
| |
beti i michał
- Skąd?: Przeworno
- Pierwszy post: 20 stycznia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Nie ma jednoznacznego rozstrzygnięcia co najlepsze ... Jest to raczej kwestia gustu i zasobności portfela (prawie jak z samochodami - jedni preferują japońskie inni niemieckie ...) Ważne żeby jakość była dobra, sprawa transportu. My postawiliśmy na ceramikę poryzowaną robena 24 P+W i do tego styropian 15 z termo organiki.
|
| |
christof
- Skąd?: Zalesie
- Pierwszy post: 2 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Moim zdaniem całę to oddychanie ścian to troszkę ściema. Może i ma coś takiego miejsce, ale jest to chyba zbyt mała skala żeby miało to jakieś duże znaczenie.
oracz:
mówisz, że trzeba dać 20cm styropianu i tylko wtedy będzie dobrze. Ja szczerze mówiąc stawiałbym na jednowarstwową budowę z BK (słyszałem, że jest do tego najlepszy, chyba, że ktoś ma inne zdanie, chętnie wysłucham :)). Im więcej do zrobienia, tym więcej do zepsucia.
|
| |
sw
- Skąd?: Starogard Gdański
- Pierwszy post: 23 marca 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Nie ma jednoznacznej opinii co lepsze. Ja uważam, że gazobeton + np 14 - 20 cm styropianu. Sam budowałem na 1,5 gazobetonu ale to w l1994r. + 5 cm styropianu,no i dobrze docieplony strop i dach. Dzisiaj budowałbym też z gazobetonu ale tylko 1* plus styropian 15 - 20 cm. Mam sąsiadów co tak budowali i są zadowoleni. Z różnicy cen do porothermu można kupić styropian. Pozdrawiam.
|
| |
albinos2010
- Skąd?:
- Pierwszy post: 24 marca 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
raczej budowanie z tego co sie ma pod reką to niezbyt mądre.
Tak patrząc pod kątem ceny należało by obliczac metraz sciany z danego materiału bo inna ilośc wejdzie na 1m2 cegly a inna betonu komórkowego
co do oddychania to chwyt marketingowy, tu trzeba by zastosować mądrze dobrą wentylację.
Beton komórkowy łatwiejszy w obróbce co za tym idzie ze szybciej stawiasz sciany (dodtakowo jak jest na cienką warstwę zaprawy) oszczedzasz na tym.
Docieplać mozna i jechac na 2 warstwy, albo postawić jednowarstwowo i mieć pewność ze robi Ci to 1 firma, a nie za chwile wchozą następni zeby położyc styro albo mineralke.
|
| |
christof
- Skąd?: Zalesie
- Pierwszy post: 2 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Zastanawia mnie jedna rzecz. Skąd bierze się taka duża różnica, jedni budują kilka warstw i grubo docieplają, z kolei inni, czasami nawet przy wyborze tych samych materiałów, budują jednowarstwowo. Wygląda na to, że jednym będzie o dużo za ciepło, a innym może być za zimno. Skąd biorą się takie różnice zdań?
|
| |