Forum budowlane - Najlepszy material na ściany?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
Autor Wiadomość
hagrid hagrid
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 14 listopada 2014

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: czw, 9 marca 2017 o godz. 08:23
  • Temat postu: Odp: Najlepszy material na ściany?

Na tej stronie jest opis tego jakie powinny być najlepsze materiały wykończeniowe dla ścian:

http://www.czarnobiale.pl/materialy-wykonczeniowe-scian/

Najważniejsze jest dobranie odpowiedniego materiału na ścianę zewnętrzną. Ze swojej strony polecam tynki mineralne. Nie są drogie a jednocześnie zapewniają bardzo dobrą izolację od czynników zewnętrznych. Bardzo dobrze przepuszczają parę wodną, tak wieć skutecznie chronią pomieszczenia przed wilgocią.

home_sweet_home home_sweet_home
  • Skąd?: Kórnik
  • Pierwszy post: 23 kwietnia 2013

• Wysłany: wto, 21 marca 2017 o godz. 01:46

Każdy będzie miał tu swoją teorię :) Nie ma łatwego rozstrzygnięcia co jest lepsze -  niektórym się podobają takie, a nie inne materiały - z różnych powodów, nie zawsze racjonalnych. Ja mogę polecić materiał, który sam zastosowałem i się świetnie sprawdza, czyli pustaki ceramiczne Porotherm.

cziken cziken
  • Skąd?: Wrocław
  • Pierwszy post: 16 listopada 2014

• Wysłany: wto, 28 marca 2017 o godz. 23:38

Też polecam ceramikę Porotherm - mają dobre parametry i łatwo się z nich muruje. Poza tym nie kruszą się tak jak to ma w zwyczaju tania ceramika...

elabarbara elabarbara
  • Skąd?: Poznań
  • Pierwszy post: 17 marca 2017

• Wysłany: wto, 28 listopada 2017 o godz. 17:39

Ja wszelkie materiały budowlane zawsze kupowałam w Castoramie. https://www.castorama.pl/  Tak samo z resztą robiły moje ekipy remontowe, które dla mnie pracowały. Było blisko i w przystępnych cenach, więc wybór był dla mnie oczywisty. Teraz dużo ludzi właśnie kupuje w Castoramie. Bynajmniej jest bardzo duży wybór w jednym miejscu i nie muszę jeździć po hurtowniach czy innych sklepach.

Krokiew Krokiew
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 20 maja 2014

• Wysłany: śro, 29 listopada 2017 o godz. 17:33

A ja Castoramy nie znoszę. Nie wiem jak ludzie tam mogą pracować.

mariana mariana
  • Skąd?: Kraków
  • Pierwszy post: 30 listopada 2017

• Wysłany: czw, 30 listopada 2017 o godz. 14:28

Ja po upadku Praktikera, przeniosłam się do Leroya. Castorama niestety za daleko :)

--

Człowiek nigdzie naprawdę nie był, póki nie wróci do domu meble na wymiar Poznań - Terry Pratchett

ostatnio edytowany czw, 30 listopada 2017 o godz. 14:30

michu michu
  • Skąd?: Gdynia
  • Pierwszy post: 16 listopada 2015

• Wysłany: śro, 20 grudnia 2017 o godz. 07:04

A jaki ma ten wywód o castoramie z tematem wątku? :P Wracając do meritum - moim zdaniem najsensowniejszym materiałem ściennym jest ceramia poryzowana - ze względu na dobry stosunek jakości do ceny. Silikaty są słabe termicznie, betony słabe akustycznie, a szkielety - drogie i mało trwałe. Porothermy natomiast to trochę taki złoty środek....

Tony Tony
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 4 kwietnia 2013

• Wysłany: czw, 21 grudnia 2017 o godz. 20:44

Ja budowałem z cegły z cerpolu. Myśle, że lepsza od poryzowanej, mniej krucha. A współczynnik przenikania ciepła pozostawmy izolacji termicznej, nie cegle.

Domki drewniane Warszawa

ostatnio edytowany czw, 21 grudnia 2017 o godz. 20:46

michu michu
  • Skąd?: Gdynia
  • Pierwszy post: 16 listopada 2015

• Wysłany: pon, 25 czerwca 2018 o godz. 12:39

Tony napisał(a):

Ja budowałem z cegły z cerpolu. Myśle, że lepsza od poryzowanej, mniej krucha. A współczynnik przenikania ciepła pozostawmy izolacji termicznej, nie cegle.

Cerpol robi pustaki, więc nie kumam czemu miałyby być mniej kruche niż materiały innej firmy. Poza tym porównaj sobie masę cerpolu z np. pustakami Porotherm. Te drugie są zdecydowanie cięższe, co wynika z większej gęstości. Większa masa to dużo lepsza izolacyjność akustyczna. To jest znany trik, jaki robią producenci tzw. zamienników Porothermu - odchudzają pustaki ceramiczne, żeby podnieść im izolacyjność termiczną na którą wszyscy zwracają uwagę. Ale jest też cała masa innych parametrów które są ważne od strony wykonawczej - np. precyzja wykonania (klasa odchyłków materiałowych) czy izolacyjność akustyczna (wsp. Ra1). W tym Porotherm zdecydowanie przewyższa swoją tańszą konkurencję. Natomiast zgadzam się, że od pustaków 25 cm nie ma co wymagać izolacyjności termicznej, bo od tego jak najbardziej jest izolacja zewnętrzna.

nerkv nerkv
  • Skąd?: Łódź
  • Pierwszy post: 6 sierpnia 2014

• Wysłany: wto, 24 lipca 2018 o godz. 13:38

Jest wiele możliwości. Na rynku znajdziesz sporo ofert różnego rodzaju materiałów ściennych. Bez względu na to, którą z opcji wybierzesz, pamiętaj o odpowiednich narzędziach, które pozwolą ci na komfortowe i proste docinanie elementów czy tez po prostu ich przecinanie. Od siebie mogę polecić ci łańcuchy diamentowe https://www.husqvarnacp.com/pl/narzedzia-diamentowe/lancuchy-diamentowe/ sam z nich korzystam, gdyż według mnie są wysokiej jakości, a przede wszystkim bardzo skuteczne. Odkąd ich używam, skończyły się problemy z odpryskami czy nierówno dociętą powierzchnią.

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12