Forum budowlane - Najlepszy material na ściany?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
Autor Wiadomość
Jakubowski Jakubowski
  • Skąd?: Kwidzyn
  • Pierwszy post: 8 sierpnia 2013

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: nie, 30 listopada 2014 o godz. 17:37
  • Temat postu: Odp: Najlepszy material na ściany?

Zdecydowanie obniżanie U ma sens, może to zbilansować inne straty... a stolarka okienna także potrafi być energooszczędna, jednak największe oszczędności na U daje beton komórkowy jako materiał o najkorzystniejszym ws przenikania ciepła.

home_sweet_home home_sweet_home
  • Skąd?: Kórnik
  • Pierwszy post: 23 kwietnia 2013

• Wysłany: czw, 11 grudnia 2014 o godz. 23:26

Jakubowski napisał(a):

Zdecydowanie obniżanie U ma sens, może to zbilansować inne straty... a stolarka okienna także potrafi być energooszczędna, jednak największe oszczędności na U daje beton komórkowy jako materiał o najkorzystniejszym ws przenikania ciepła.

Każdy materiał na ściany zewnętrzne może mieć docelowe U na bardzo dobrym poziomie. Kwestia docieplenia. Nie rozumiem po co ludzie ciągle mówią tylko o "U" ściany, kiedy ten parametr jest naprawdę łatwy do poprawienia. Co innego akustyka (bardzo marna w betonach komórkowych, a bardzo dobra w Porothermach), nośność, nasiąkliwość (prawdziwy problem betonów), łatwość obróbki, itp. Parametrów jest całe mnóstwo i to o nich warto dyskutować, a nie tylko o U! :)

patrycjaa patrycjaa
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 11 grudnia 2014

• Wysłany: pon, 19 stycznia 2015 o godz. 13:47

Coś w tym jest...a montowaliście u siebie coś takiego jak sztukateria gipsowa?czy to w ogóle jest jeszcze modne?

Kamil Baczyński Kamil Baczyński
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 8 grudnia 2013

• Wysłany: wto, 20 stycznia 2015 o godz. 23:08

Myślę, że każda technologia zapewnia zbliżone U. ja jestem zwolennikiem porothermu, bo poza bardzo dobrą izolacja termiczną ma wiele innych zalet. A najwięcej ciepła ucieka przez okna i tu nie ma co oszczędzać. Z drugiej strony jak zbudujesz sobie termos, to cyrkulacja powietrza i wentylacja w pomieszczeniu będzie nieznośna i będzie się źle mieszkało.

Jakubowski Jakubowski
  • Skąd?: Kwidzyn
  • Pierwszy post: 8 sierpnia 2013

• Wysłany: pią, 30 stycznia 2015 o godz. 02:14

home_sweet_home napisał(a):

Każdy materiał na ściany zewnętrzne może mieć docelowe U na bardzo dobrym poziomie. Kwestia docieplenia. Nie rozumiem po co ludzie ciągle mówią tylko o "U" ściany, kiedy ten parametr jest naprawdę łatwy do poprawienia. Co innego akustyka (bardzo marna w betonach komórkowych, a bardzo dobra w Porothermach), nośność, nasiąkliwość (prawdziwy problem betonów), łatwość obróbki, itp. Parametrów jest całe mnóstwo i to o nich warto dyskutować, a nie tylko o U! :)

Ok, ale chodzi o to by już wyjściowa wartość była możliwie najniższa tego U, te wartości sa podawane dla ściany nieocieplonej.

Jeżeli chodzi o akustyke ... jesteś w totalnym błędzie - zachęcam do lektury kart materiałowych i danych technicnzych. Jest to mit krążący w kółko o betonie komórkowym. No i jeszcze łątwość obróbki,,, tutaj bk ma ogromną przewagę. Zachęcam to zapoznania się z materiałami na żywo :)

Krzysztof Moska Krzysztof Moska
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 18 sierpnia 2014

• Wysłany: nie, 8 lutego 2015 o godz. 21:44

Moim zdaniem każdy materiał jest dobry, a najlepszy jest ten który wybierzesz. Myślę, że zasobność portfela i preferencje decydują. Jeżeli potrzebujesz, bądź chcesz postawić dom w kilka tygodni, to świetny będzie porotherm dryfix na cienką spoinę. Muruje się 2 razy szybciej, a ściana nie schnie miesiąc. Jeżeli masz więcej kasy i chce mieć nowoczesną technologię i mega "U", to Porotherm T jest ok. Jeżeli twoja rodzina ma domy z betonu, to pewnie ty też taki wybierzesz, a parametry materiału będziesz mieć podobne. Ja się przekonałem do systemu Porotherm dryfix i jest bardzo zadowolony.

dooo dooo
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 30 lipca 2013

• Wysłany: śro, 4 marca 2015 o godz. 20:07

A co sądzicie o agregatach tynkarskich? Mój mąż znalazł ostatnio agregaty do wynajęcia na http://bmbserwis.eu/oferta-wynajmu/agregaty/7-agregaty-tynkarskie.html i stwierdził że wypożyby żeby się budowlańcy nie męczyli (mają jakiś stary sprzęt). Myślicie, ze to dobry pomysł? Powinnośmy się w ogóle nimi przejmować i wypożyczać sprzęt?

MateriałyBudowlane.eu MateriałyBudowlane.eu
  • Skąd?: Olimpin
  • Pierwszy post: 4 marca 2015

• Wysłany: śro, 4 marca 2015 o godz. 21:48

Bardzo fajne i merytoryczne porównanie Porothermu, Silku i gazobetonu wraz z komentarzem znalazłem w tym miejscu. Wynika z niego, że do budowy domu najlepszy jest beton komórkowy.

Pozdrawiam

belocki belocki
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 10 marca 2015

• Wysłany: wto, 10 marca 2015 o godz. 20:54

Tak ja też słyszałem o tych przepisach unijnych i jakoś mnie trochę śmieszą bo naprawdę się zastanawiam kto ma właśnie czas na wymyślenia takich nowych rzeczy itp itd by to wszystko miało być odmierzone dosłownie w milimetrach jeśli chodzi o ten energooszczedny dom

Chcesz żyć długo, szczęśliwie i zdrowo? Bądź aktywny. Wejdź na http://gosz.blogx.pl/. Dowiedz się więcej o zdrowym życiu.

ostatnio edytowany śro, 24 czerwca 2015 o godz. 00:41

jonaszwilk jonaszwilk
  • Skąd?: Częstochowa
  • Pierwszy post: 10 lutego 2015

• Wysłany: wto, 17 marca 2015 o godz. 19:08

przepisy jak to w polsce nie raz nie dwa kuleją starsznie

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11