indvidual
- Skąd?: Lublin
- Pierwszy post: 7 stycznia 2011
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
witam...
proszę o pomoc....chcę kupic pustaki...tylko pytanie...czy lepiej na klej, czy na zaprawę???
niemam pojęcia jakie kupic...liczę na wasza pomoc
|
| |
ada
- Skąd?: Morąg
- Pierwszy post: 8 listopada 2009
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
klej plus bloczki z PW i murowanie idzie jak z procy strzelil:)
|
| |
korzen
- Skąd?: Mława
- Pierwszy post: 1 listopada 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
ja się będę decydował prawdopodobnie na BK. no i na klej zdecydownie. Czytałem sporo na ten temat i ostatecznie ten materiał najbardziej mnie przekonuje. A tak w ogóle Tobie też polecam poczytać to forum dokładnie. Sporo się dowiesz i sam zdecydujesz z czego będziesz chciał budować.
|
| |
albinos2010
- Skąd?:
- Pierwszy post: 24 marca 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
zdecydowanie na klei, po co utrudniac sobie zycie z tradycyjna zaprawa, i kosztowo sie lepiej kalkuluje.
|
| |
piotr_plock
- Skąd?: Płock
- Pierwszy post: 22 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
no i w solbecie p+w do każdej palety masz 1 worek kleju gratis :)
|
| |
beti i michał
- Skąd?: Przeworno
- Pierwszy post: 20 stycznia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Klej zdecydowanie - zwany też zaprawą ciepłochronną - w połączeniu z P+W poprawia parametry ściany (izloacyjne) i ułatwia pracę ...
|
| |
oracz
- Skąd?: Skoki
- Pierwszy post: 24 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
beti i michał napisał(a):
Klej zdecydowanie - zwany też zaprawą ciepłochronną - w połączeniu z P+W poprawia parametry ściany (izloacyjne) i ułatwia pracę ...
Wydaje mi się że klej to klej, a zaprawa to zaprawa. I faktycznie zaprawy dzielą się na zwykłe i na ciepłochronne. Kleju jest tak cienka warstwa, że nie ma już odmian ciepłochronnych. Zaprawa tworzy warstwę koło 1cm, więc tutaj możę się pojawić mostek cieplny.
|
| |
piotr_plock
- Skąd?: Płock
- Pierwszy post: 22 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
no i klej jest zdecydowanie mocniejszy... ...jak to majster powiedział, na cementowej zaprawie wystarczy poderwać i mozna z powrotem układać pustaki na paletach;
natomiast znajomy mi mówił, że ktoś tam w trakcie swojej budowy, po postawieniu stanu surowego, postanowił przesunąć ścianę wewnętrzną - no i jak zaczęli ją rozwalać, to pustaki pękały same w sobie a spoina trzymała :)
pozdrawiam
|
| |
r.aleb
- Skąd?: Rakoniewice
- Pierwszy post: 1 kwietnia 2011
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
zaprawę ciepłochornną, klej to taki półśrodek tylko...
|
| |
christof
- Skąd?: Zalesie
- Pierwszy post: 2 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
beti i michał napisał(a):
to są dwie różne rzeczy, klej jest ciueniutki i faktycznie moze sie myslic, bo przy grubosci warstwy rzędu 2mm nie ma którędy ciepło uciekać, a zaprawa ciepłochoronna to zaprawa, jest jej dużo i jest dużo droższa. Lepiej klej, tym bardziej, że uważa sieg oza przeznaczonego do bk.
|
| |