M&M
- Skąd?: Bielsko-Biała
- Pierwszy post: 5 października 2009
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
hann64 napisał(a):
Witaj. Koszty schodów zawarte są w cenie betonu na strop i prętów żebrowanych. Po prostu zalewając, strop nad piwnicą, za jednym zamachem zalano i schody. Tynki i okna mam dopiero w planach, ale nie wydaje mi się, żeby przebiły koszty wykończenia parteru. A propos wysokości piwnicy - zależy ona chyba od przeznaczenia tego pomieszczenia. Najbardziej optymalna - to 230-250 cm. A jeżeli chcesz mieć w piwnicy kotłownię, to wysokość nie powinna być mniejsza niż 220 cm. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi. Pozdro.
Kubatura pomieszczeń, w których instaluje się kotły z otwartą komorą spalania, nie może być mniejsza niż 8 m³, a dla kotłów gazowych z zamkniętą komorą spalania 6,5 m³. Wysokość pomieszczenia powinna zapewniać możliwość obsługi, lecz nie powinna być niższa niż 2,2 m.
ostatnio edytowany pon, 19 kwietnia 2010 o godz. 08:32
|
| |
mrova
- Skąd?: Łąka
- Pierwszy post: 23 października 2009
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
dom bez piwnicy? nie może być... a gdzie trzymać wina? Gdzie wstawić stół do bilarda? Piwnica musi być!
|
| |
weri
- Skąd?: Gliwice
- Pierwszy post: 1 maja 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
my także z piwnicą ,faktycznie drozej ale nie załuję ,no i miejsce na wino też jest 
|
| |
tammuz
- Skąd?: Jaworze
- Pierwszy post: 17 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
czy ktoś może poradzić w jaki sposób sprawdza się, czy na działce można i warto robić podpiwniczenie budynku?
|
| |
kjk2106
- Skąd?: Czarnów
- Pierwszy post: 30 września 2009
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ja myślę o takiej malutkiej piwniczce np na środki czystości, sprzęt np. odkurzacz itd.. Nie wiem czy się uda, ale myślę...:)
|
| |
christof
- Skąd?: Zalesie
- Pierwszy post: 2 kwietnia 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
hann64 napisał(a):
Czyżbyś miał rację? Chyba jednak nie. Bo do kondygnacji dojdzie jeszcze koszt okien i drzwi, ocieplenie i tynk.
Wydaje mi się, że piwnicę też trzeba ocieplić, a w wycenie nie widziałem żadnych kosztów wentylacji ani nic podobnego. Piwnica chyba mimo wszystko jest droższa, ale też bardzo przydatna, chyba mimo wszystko warto w nią zainwestować.
|
| |
albinos2010
- Skąd?:
- Pierwszy post: 24 marca 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
jak jest mala dzialka a chcemy miec miejsce na graty tudziez inne sprzety warto zainwestowac, ale piwnica to dodatkowy koszt i należalo by podejsc do tematu rzeczowo nie po lebkach, i na pewno nalezy ocieplic, inaczej bedzie problem z piwnicami !
|
| |
albinos2010
- Skąd?:
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Sluchajcie a czy poza tym ze nalezy sciany dodatkowo zabezpieczyc, nalezy użyc innej zaprawy kleju czy czego tam jak sie robi sciane do piwnicy?
Ktoś coś slyszal albo miał już doswiadczenie?
|
| |
domin
- Skąd?: Nieledew
- Pierwszy post: 12 maja 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
właśnie rozpocząłem budowę domu i naprawdę koszt budowy piwnicy nie jest mały mam nadzieję ,że będę zadowolony .Mieszkam jeszcze z rodzicami w domu jednorodzinnym ,w którym jest piwnica i bardzo się przydaje.
|
| |
albinos2010
- Skąd?:
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Na pewno piwnica to wartość dodana, lepiej niz cos oddzielnego na placu, ale...
zawsze sa plusy i minusy nie da sie oszacowac dokladnie w zalozeniach projektu czy bedzie bardziej niezbedna niz zbedna, więc trzeba zrobic sobie analize sumienia czy chcemy ja i jakie sa z nia zwiazane plusy i minusy
|
| |