Forum budowlane - Dom drewniany czy murowany?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
Autor Wiadomość
Mikruś Mikruś
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 25 września 2013

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: śro, 25 września 2013 o godz. 16:45
  • Temat postu: Odp: Dom drewniany czy murowany?

uważam, że skorzystanie z pomocy archiitekta jest wskazane. wtedy mamy pewność, że wszystko jest zgodne z wymaganiami.

Mikruś Mikruś
  • Skąd?:

• Wysłany: śro, 25 września 2013 o godz. 16:46

lepiej poprosić o pomoc fachowca.

Lech78 Lech78
  • Skąd?:

• Wysłany: pią, 27 września 2013 o godz. 00:05

Drewniane o wiele fajniej wyglądają, mają klimat, ale za to murowane podobne trwalsze, przynajmniej takie opinie sie slyszy

maciejkubiak1991@o2.pl [email protected]
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 14 października 2013

• Wysłany: wto, 15 października 2013 o godz. 17:24

Dom drewniany wbrew pozorom łatwiej ogrzać. Drewno jest bardzo dobrym izolatorem jednak koszty dobrego drewnianego domu (sezonowane drewno itp.) potrafi przewyższyć nie jeden większy dom z cegły. No i do drewnianego domu pasuje tylko wystrój klasyczny. Nie widziałem dobrze zrobionego domu drewnianego z nowoczesnym wystrojem. Kwestia oczywiście co kto lubi ;)

dota dota
  • Skąd?: Sulechów
  • Pierwszy post: 20 października 2013

• Wysłany: śro, 23 października 2013 o godz. 22:19

Fakt, drewniany dom łatwo się nagrzewa, ale też dużo szybciej wyziębia niż murowany. W naszym klimacie stawiam zdecydowanie na domy murowane

remonterier.pl remonterier.pl
  • Skąd?: Rachowice
  • Pierwszy post: 29 października 2013

• Wysłany: wto, 29 października 2013 o godz. 20:57

Technologia domów szkieletowych znajduje coraz więcej zwolenników. Jużteraz mamy w kraju duży wybór gotowców z fabryk domów. Moim zdaniem jest to super rozwiązanie. Dostajemy dom szybko i nie tracimy czasu na problemy z nierzetelnymi budowlańcami których niestey ciągle nie brakuje i psują opinię dobrych fachwców z tej branży.

Dodatkowo pamiętajmy, że ściana domu szkieletowego składa się w większości przypadków prawie z samej izolacji (w dużym uproszczeniu). Wykończenie takiego domu też niekoniecznie musi być tradycyjne. Równie dobrze dom w konstrukcji szkieletowej może być zaprojektowany w bardzo nowoczesnym stylu.

adriel adriel
  • Skąd?: Pszczyna
  • Pierwszy post: 30 października 2013

• Wysłany: śro, 30 października 2013 o godz. 02:08

Czy na tym forum są normalni użuytkownicy a nie tylko przedstawiciele firm sprzedających to i owo? Po niniejszym wątku - wątpię.

A co do szkieletorów - co kto lubi. Jednak taki dom to bym ubezpieczył od wszelkich możliwych nieszczęść. W zeszłym roku , lub 2 lata temu spalił się taki (dobrze zrobiony zresztą) jednej parze z forum Muratora, była nawet akcja pomocy im. Niestety, dla mnie odpada, dom kojarzy mi się z trwałością. Szkieletor niestety nie, po prostu nie czułbym się w nim bezpiecznie. 

miziek miziek
  • Skąd?: Kraków
  • Pierwszy post: 1 października 2013

• Wysłany: nie, 3 listopada 2013 o godz. 20:16

no tak bez pomocy fachowca raczej się nie obejdzie, ale jeśli szukacie dobrej i zaufanej firmy to warto się przyjrzeć tej ofercie http://finskiedomy.pl/ mnie te domy bardzo się podobają. 

Cegła Cegła
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 21 stycznia 2014

• Wysłany: wto, 21 stycznia 2014 o godz. 14:54

Miałęm kiedyś taki dylemat i na szczęście wybrałem murowany. Lepiej czuje się wnim psychicznie. Drewniany jest dobry na wakacje albo ferie. Przynajmniej w moim przypadku. Nie mogłem się do niego po prostu przystosować na dłużej.

aziwak aziwak
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 30 marca 2014

• Wysłany: nie, 30 marca 2014 o godz. 21:06

A może coś oryginalnego i samowystarczalnego - czyli coś, co pewnie niebawem stanie się hitem, czyli dom w systemie eartship. Tu do budowy można wykorzystywac odpadki (opony, puszki itp.) Jak dla mnie to temat genialny - choć jeszcze stosunkowo mało rozpowszechniony u nas.

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7