Forum budowlane - Dom drewniany czy murowany?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
Autor Wiadomość
WeroS WeroS
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 10 czerwca 2015

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: pon, 25 stycznia 2016 o godz. 16:24
  • Temat postu: Odp: Dom drewniany czy murowany?

My zastanawiamy się teraz nad domkiem drewnianych z bali. Mieszkamy na terenie gdzie nie występują silne zjawiska atmosferyczne więc nie musimy się martwić o trwałość domu. Drewniane domy wg. mnie mają więcej uroku niż te murowane. Spodobał mi się na przykład model Marzena z http://www.megadrew.pl/domki-letniskowe-z-bala. Ma zadaszony taras na którym można pić poranną kawę albo zrobić grilla dla znajomych nawet w deszczowy dzień. Zawsze o czymś takim marzyłam. Mam nadzieję, że tej wiosny uda się postawić taki domek.

Majster_klepka Majster_klepka
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 21 kwietnia 2015

• Wysłany: śro, 27 stycznia 2016 o godz. 12:57

Ale z płyt to nie znaczy drewniany... Sam się zastanawiam nad rozwiązaniem szkieletowym, tylko czy na kostrukcję dobre są takie dwuteowniki http://www.euromixstal.pl/stal-czarna/dwuteowniki/inp? Bo zastanawiam się, jakie będą tego koszty...

fikus fikus
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 24 września 2015

• Wysłany: pią, 18 marca 2016 o godz. 01:05

Zdecydowanie murowany. Drewny nie ufam, może z czasem coś przegnić a mur to mur, tego prawie nic nie ruszy :) Sam planuję budowę tego domu http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-nugat-3-dl38/ co sądzicie ? 

neozone neozone
  • Skąd?: Istebna
  • Pierwszy post: 11 sierpnia 2015

• Wysłany: śro, 6 kwietnia 2016 o godz. 10:14

Każdy rodzaj domu ma swoje wady i zalety. Dom z bali ma ogromną zaletę - jest piękny, ma swój urok :) Czasami kierujemy się sercem, a nie rozumem. Fajne projekty ma drewneo.pl.

MałgosiaMarecka MałgosiaMarecka
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 8 października 2015

• Wysłany: pią, 29 kwietnia 2016 o godz. 11:28

Fajny i ciekawy dylemat... ale ja myślę o jeszcze innym. Trudno znaleźć na ten temat jakieś bardzo profesjonalne materiały. Myślę o domu z gliny czy też może gliniany tynk a ściany z jakieś formy słomy czy coś w tym stylu. Nie wiem czy łączyć to z konstrukcją nośną betonową czy też może drewnianą?

Koro575 Koro575
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 10 czerwca 2014

• Wysłany: wto, 31 maja 2016 o godz. 08:42

I co chcesz w tym meiszkać cały rok ?? ^^

zyrafka1 zyrafka1
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 16 września 2015

• Wysłany: sob, 13 sierpnia 2016 o godz. 01:56

Niezależnie od tego, czy ma to być dom drewniany czy murowany, w każdym przypadku należy postawić na najwyższą jakość produktów i materiałów. To zaowocuje wspaniałym domem, bez wprowadzania zbędnych poprawek. Dlatego warto skorzystać z oferty z dyblami stalowymi sufitowymi od Stuk Puk, które zagwarantują najlepszą przyczepność sufitów.

Bella Bella
  • Skąd?: Częstochowa
  • Pierwszy post: 11 lutego 2015

• Wysłany: pią, 2 września 2016 o godz. 10:47

Według mnie lepszy jest dom murowany za to tańszy dom z drewna. Ja teraz zastanawiam się między oczyszczalnie ścieków , a szambem. Przemawia za mną jednak oczyszczalnia bo jest bardziej eko dla środowiska :)

Koro575 Koro575
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 10 czerwca 2014

• Wysłany: czw, 22 września 2016 o godz. 22:11

Estetycznie przemawia do mnie drewniany, jednak ze względu na trwałość i niższe koszty wybrałem murowany. 

domowniczek33 domowniczek33
  • Skąd?: Szczecin
  • Pierwszy post: 27 października 2016

• Wysłany: czw, 27 października 2016 o godz. 12:49

To parcie na domy drewniane bierze sie chyba z pewnej chwilowej mody. Coraz popularniejszej zresztą. Ale jak już wiele osób zauważylo, dom drewniany to raczej nie jest dom, który przy dobrym gospodarowaniu posłuży kilku pokoleniom. A już lepiej inwestować w coś, co posłuży nam, potem ewentualnie naszym dzieciom, wnukom - oczywiście można potem sprzedać. Ale jak się będzie sypać, to nikt nie kupi, więc chyba niestety drewno, mimo niewątpliwych zalet, jest mniej trwałe.

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7