BETA
- Skąd?: Katowice
- Pierwszy post: 24 lipca 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
ja szczerze nie wyobrażam sobie żeby samemu budować, wyremontować mieszkanie dałem rade z pomocą kumpli/szwagra itd ale domu raczej bym nie dał rady, za dużo pracuje żeby jeszcze później latać
|
| |
elvis
- Skąd?:
- Pierwszy post: 19 września 2012
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
W zasadzie jest to odwieczny problem - ile będzie kosztowała budowa ;)
Jednak nie ma na to konkretnej odpowiedzi poniewaz zalezy to od wielkości domu, od zastosowanych w nim materiałów ale jak i od ekipy budowlanej. Ta w większym mieście weźmie więcej, w mniejszym mniej.
Możecie skorzystać zawsze z kalkulatora budowlanego:
http://kb.pl/budowa/
Jest to na pewno wygodniejsze niż planowanie takiego kosztorysu na kartce ponieważ bierze się pod uwagę wszystkie podpunkty w budowie ( w których samemu można zapomnieć).
Na pewno radzę nie planować wszystkiego na styk. Warto jest mieć troche dodatkowej kasy na niespodzianki.
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Budowy nigdy nie wycenisz na dokładną kwotę.
Ja czytałem na forum kredyt na mieszkanie i dom że warto liczyć po 220 złotych/m kwadratowy domu do stanu deweloperskiego... W tej cenie powinno się wyrobić.
|
| |
oracz
- Skąd?: Skoki
- Pierwszy post: 24 lutego 2010
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
dudowniczylewus napisał(a):
Budowy nigdy nie wycenisz na dokładną kwotę.
Miałeś na myśli 2200 zł/m2 .
|
| |
Mati
- Skąd?: Lipki
- Pierwszy post: 31 października 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Kwoty są tak zróżnicowane, że generalnie wszystko zalezy wyłącznie od gospodarności. To chyba cała tajemnica.
|
| |
nerkv
- Skąd?: Łódź
- Pierwszy post: 6 sierpnia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Długo szukałem dobrej firmy, która będzie miała w swoim asortymencie odpowiadające mi sprężarki śrubowe, ale niestety dopiero po jakimś czasie trafiłem na firmę machair. Znajomy mi polecił tę firmę, bo wcześniej miał okazję już z nimi współpracować i wypowiadał się o nich w samych superlatywach.
Mineło już trochę od czasu zakupu sprężarki i działa bez zarzutu. W dodatku dają 5 lat gwarancji, dość sporo. Dla zainteresowanych: http://www.machair.pl/sprezarki/sprezarki-srubowe/
|
| |
fantazja
- Skąd?:
- Pierwszy post: 4 września 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
|
| |
Mała29
- Skąd?: Łazy
- Pierwszy post: 10 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
To już bardzo dużo zależy od projektu domu. W tym jest sprawa zdecydowanie najważniejsza i ta sprawa ma najwięcej do znaczenia. Jeśli się to pominie to będzie słabiutko. Trzeba patrzeć przyszłościowo przy tego typu rzeczach. Nie ma tutaj się ograniczać tylko do jednej sprawy.
|
| |
dooo
- Skąd?:
- Pierwszy post: 30 lipca 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
My właśnie remontujemy łazienkę i zastanawiam się jakie będą koszty. Myślę o zmianie wanny na prysznic Ronal z http://megalazienki.pl/producent/id/41 Zastanawiam się też nad nowym oświetleniem - halogenami. Teraz jest jeden kinkiet i średnio mi się to podoba. Marzy mi się nowowczesna, przestronna łazienka.
|
| |
violetka
- Skąd?: Katowice
- Pierwszy post: 21 listopada 2012
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
|
| |