DonJack
- Skąd?:
- Pierwszy post: 5 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Jak to się mówi wszystko zależy od czegoś. 1. Jaką kwotę możesz sobie pozwolić przeznaczyć na dom . 2. Ile osób miało by w nim mieszkać 3. zawsze trzeba wziąć pod uwagę ewentualne powiększenie rodziny :) Decyzja jest trudna trzeba przyznać ale jeśli ma się konkretny plan , jesteśmy pewni , że nie będziemy mieć dzieci i zamierzamy mieszkać tam jedynie z małżonką / małżonkiem to myślę , że dom maksymalnie do 100 m wystarczy
|
| |
onilek
- Skąd?:
- Pierwszy post: 5 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Moim zdaniem dom to nie mieszkanie, nie poddaje się metrażowym schematom. To co w bloku jest wielkie – np. 20-metrowy pokój – w domu jest po prostu małe. Jeśli do dużego, jak na średnią krajową, mieszkania (80 m2) dodamy 30%, to powstanie mały domek – ok. 105 m2. Trudno mówić tu o poprawie warunków.
|
| |
Roletka
- Skąd?:
- Pierwszy post: 18 października 2012
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Każdy buduje dom wg własnego uznania. Niektórzy wolą ogromne domy, inni małe domki z poddaszem, a jeszcze inni mieszkania. Mnie najbardziej podobają się mieszkania w mieście, o takie: http://www.yareal.pl/ Z tego co widać na zdjęciach, powstają tam całkiem ładne mieszkanka.
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
O właśnie każdy masz inne zdanie . Ja osobiście szukałam też długi czas mieszkań w bloku - ale kwota 400 000 i to w stanie surowym mnie wcale nie zachęca .. zwłaszcza , że z moimi zarobkami nikt nie da mi takiego kredytu ... Zawsze marzyłam o nie wielkim domku . Aktualnie rozglądam się za ziemią do kupienia na dom W Warszawie oczywiście w miejscach gdzie te domki reczywiście powstają :) wiadomo , że domku nie postawię między blokami haha :P
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Jestem tego zdania , że mieszkanie / dom powinno mieć tyle metrów ile tak na prawdę potrzebujemy - nie więcej , nie mniej . Chodzi chyba o to by Nam było wygodnie i każdy miał tak zwany swój własny kącik tak ? Bez sensu jak dla mnie budować wielkie domy typu willa - nie wiem na pokaz ? po to aby nie używane pomieszczenia się brudziły ?
|
| |
rzeski
- Skąd?:
- Pierwszy post: 26 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
To wszystko kwestia indywidualna, nie ma sprawdzonej odpowiedzi na to w szczególności, że nie wiemy na czym Tobie zależy, ile osób ma w nim mieszkać itp. Mój dom ma mieć około 80m2 i spokojnie zmieszczę się tam z żoną i dwójką dzieci. 150metrów to bardzo dużo.
|
| |
dolareks
- Skąd?:
- Pierwszy post: 2 kwietnia 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Dla mnie 150 m2 to ogromny dom, który pomieściłby spokojnie dwie rodziny. Co na to Twoja kobieta, żona? Moja by się w życiu nie zgodziła, ze względu na sprzątanie takiej powierzchni. Chyba jestem w pewnym stopniu minimalistą, ale na szczęście moja żona też.
|
| |
KazikSandor
- Skąd?: Toruń
- Pierwszy post: 26 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
kominek moze nie jest juz synonimem luksusu bo coraz wiecej ludzi go ma ale jednak trzeba przyznac ze zwlaszcza jesienia albo zima fajnie sie siedzi przy kominku
|
| |
marcinnn
- Skąd?: Płock
- Pierwszy post: 10 czerwca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Pamiętaj, że większy dom, to także większe koszty związane z jego eksploatacją, a w szczególności z ogrzewaniem. Ja teraz wybrałbym mniejszy, bo mój ma prawie 300 metrów z piwnicą. Początkowe budowałem go z myślą o dzieciach, ale dzieci jak to dzieci - wyprowadzają się, a później pokoje stoją puste.
|
| |