Forum budowlane - Jaki kolor?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Autor Wiadomość
Rafka Rafka
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 3 września 2014

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: pon, 22 lutego 2016 o godz. 13:02
  • Temat postu: Odp: Jaki kolor?

No coż, ja nie przepadam za eksperymentami kolorystycznymi i cały swój dom wymalowałam na biało, wyjątkiem była jedynie łazienka, w której z przyczyn technicznych musieliśmy zrezygnować z kafelek na ścianach i postawić na farbe lateksową, wybór szybko padl na dulux bo mamy do niej zaufanie i jak widać: https://www.dulux.pl/pl/produkty/dulux-kuchnia-i-lazienka-matt ma dosyć krótką, ale ciekawa palete dostepnych barw. Dlatego by troche ożywic wnętrze i "wynagrodzić" sobie brak kafelek zdecydowałam się na "kwiat rozmarynu", to chłodny odcien dzieki czemu nasza łazienka jest optycznie powiększona, ale dobrze komponuje sie z bielą armatury. Myslę ze podobny kolor sprawdziłby się również w sypialni, w której musimy wyciszyć się po ciężkim dniu. Jednak ja sama jestem wierna bieli, bo optycznie powieksza pomieszczenie i daje poczucie przestrzeni.

ostatnio edytowany pon, 22 lutego 2016 o godz. 13:03

Wojciech_Maslowski Wojciech_Maslowski
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 19 marca 2015

• Wysłany: sob, 2 kwietnia 2016 o godz. 23:40

Moja żona uparła się na pudrowy róż, którego ja nieznoszę. Mam nadzieje, że uda mi się ją przekonać do trochę innego koloru.

gorgon.zola gorgon.zola
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 20 listopada 2016

• Wysłany: nie, 20 listopada 2016 o godz. 23:29

MarcinEB napisał(a):

kolor to podstawa jeśli chodzi o wybór farby. Ale nie wiem czy nawet nie ważniejszą sprawą jest odpowiednia farba i przygotowanie podłoża do malowania. O wszystkim dowiedziałem się podczas rozmowy z pracownikiem z firmy http://www.elgrom.pl. Uświadomił mi ile jest problemów. A wydawało mi się że malowanie to prosta czynność którą można wykonać z marszu w domu.

Kolor jest sprawą indywidualną. Warto pamiętać jednak o tym, ze te tańsze farby zachowują się inaczej, to znaczy mozę się on znacznie różnić od tego co będzie w katalogu. Dlatego warto zainwestować w farby lepsze, a jednocześnie droższe (jestem fanem farb od Beckersa) bo spełnią Twoje oczekiwania lepiej, niż jakieś marki krzak. Dlatego chyba lepiej iść do dobrej hurtowni z farbami, padła tu nazwa Elgrom i mogę Ci ich polecić bo wiem, że mają naprawdę sporą gamę kolorów w porównaniu z marketami. I tak - pokrycie jest równie ważne, szczególnie przy jasnych kolorach

ostatnio edytowany nie, 20 listopada 2016 o godz. 23:29

Andrzej.W Andrzej.W
  • Skąd?: Koszalin
  • Pierwszy post: 8 grudnia 2016

• Wysłany: śro, 28 grudnia 2016 o godz. 11:20

Odradzam wszelkie pomarańcze i inne odcienie czerwonego w sypialni, moja żona mnie na coś takiego namówiła, ale na ścianie wytrzymało miesiąc. Nie dało się przy tym w ogóle odpoczywać.

kolorowekredki kolorowekredki
  • Skąd?: Zabłocie
  • Pierwszy post: 24 stycznia 2017

• Wysłany: wto, 24 stycznia 2017 o godz. 12:13

My będziemy mieć niebieską sypialnię i uważam to za doskonały pomysł - taki relaksujący błękit ;)

Stefan Stefan
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 3 lutego 2017

• Wysłany: pią, 3 lutego 2017 o godz. 16:33

A może zamiast zmiany koloru ścian warto pomyśleć o nowym wyposażeniu sypialni? Oczywiście, że czasami dodanie kolorowych poduszek, nowych ramek na ściany czy innych akcesoriów może odmienić wnętrze. Jednak może warto pomyśleć o nowej toaletce lub fotelach przy łóżku albo samym większym łożu sypialnianym. Takie zmiany są droższe, ale czasami warto zainwestować więcej, żeby cieszyć się niezwykłym rezultatem. Ja swego czasu zrobiłem generalny remont sypialni, ponieważ dobudowaliśmy z żoną oddzielną łazienkę dla siebie. O ile na wszystko mieliśmy pieniądze, o tyle zabrakło nam funduszu na meble łazienkowe. Gotówkę dostaliśmy od firmy pożyczkowej. Dzięki rozłożeniu kwoty pożyczki na dogodne raty udało nam się  https://loando.pl/wpis/terminowa-splata-duza-oszczednosc  dlatego nie mieliśmy żadnych odsetek. To była jedna z lepszych decyzji, ponieważ pożyczkę spłaciliśmy w terminie, a dodatkowo mamy kolejny kącik tylko dla siebie.

Bella Bella
  • Skąd?: Częstochowa
  • Pierwszy post: 11 lutego 2015

• Wysłany: śro, 8 lutego 2017 o godz. 01:22

A co myslicie o tym by położyć tapety na ścianę ? Bo według mnie one wracają do mody i zastosowane odpowiednio wygladają ciekawie :)

Mnie bardzo podoba się gdy jedna ściana jest cała w tapecie, a reszta pomalowana. Wtedy mamy punkt centralny pokoju :)

Greg Greg
  • Skąd?: Bydgoszcz
  • Pierwszy post: 8 lutego 2017

• Wysłany: śro, 8 lutego 2017 o godz. 12:27

Mam sypialnię brązowo-niebieską ze złotymi wstawkami. Uzgodniłem z żoną, że może wybrać, co chce, póki nie będą to róże, fiolet, falbanki i te włochate dywaniki, które wyglądają jak zaniedbany kosmaty pies. Wyszło nieźle, jest spokojnie i poważnie, do spania idealnie.

nerkv nerkv
  • Skąd?: Łódź
  • Pierwszy post: 6 sierpnia 2014

• Wysłany: wto, 8 maja 2018 o godz. 16:12

Wybór odpowiedniego koloru ścian uzależniony jest tak naprawdę od rodzaju pomieszczenia, które ma zostać pomalowane oraz przede wszystkim od gustu domowników, gdyż jestem tego zdania, że każdy w swoim domu powinien sam decydować o kolorystyce własnych wnętrz, ponieważ każdy z nas ma inne gusta i każdemu podoba się co innego. Sam co najwyżej mogę doradzić co do wyboru odpowiedniego podkładu stosowanego do przygotowania powierzchni przed malowaniem, gdyż niedawno sam takiego używałem, a dokładnie tego https://www.dulux.pl/pl/produkty/dulux-universal-primer Podkład ten bardzo dobrze wiąże powierzchnię, a dodatkowo jest bardzo wydajny.

punky punky
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 22 czerwca 2013

• Wysłany: pon, 21 maja 2018 o godz. 14:21

o to my też mieliśmy ten grunt i do tego farby duluxa z kolekcji kolorów świata z serii skandynawskiej. najlepsze moim zdaniem a porównywałam kilku producentów

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5