Forum budowlane - ogrodzenie działki

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
Autor Wiadomość
christof christof
  • Skąd?: Zalesie
  • Pierwszy post: 2 kwietnia 2010

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: czw, 6 maja 2010 o godz. 18:01
  • Temat postu: Odp: ogrodzenie działki

Rafał napisał(a):

Zastanawiam się nad ogrodzeniem działki przed budową. Troszkę czasu minie zanim zacznę realizację, dlatego chciałbym częściowo ją zagospodarować. (sadzenie drzewek itp) Niestety, albo stety, lokalne zwierzątka lubują się w świeżo zasadzonej roślinności.

Szczerze mówiąc to sadzenie w ogródku przed budową, wszystko pójdzie potem na straty. Roślinność w ogródku raczej zachować na koniec.

tammuz tammuz
  • Skąd?: Jaworze
  • Pierwszy post: 17 kwietnia 2010

• Wysłany: czw, 6 maja 2010 o godz. 22:42

Działkę mam w prostokącie więc zakładam, że połowa zostanie nietknięta. Od razu niestety nie ruszę z budową bo muszę środki nazbierać. :( Jak już uda się postawić domek to nie chciałbym znowu czekać lata na w miarę wyglądający ogródek.

Co do ogrodzenia to mam huśtawkę. Byłem już przekonany na docelowe ogrodzenie dwóch stron działki. Niemniej jednak robocizna z materiałem to około 105zł za metr. Daje to min. 7000zł. Trochę szkoda wyskakiwać z tej kasy, kiedy budowa w planie. Zwłaszcza, że postawienie ogrodzenia leśnego to całkowity koszt około 700zł. (wyszło mi dokładnie tyle co u krissa) Wszystkich 3 stron (4 jest już ogrodzona).

Dowiedziałem się też że stemple mogę stawiać co 5m. Później dziury będą do wykorzystania pod stałe ogrodzenie w którym słupki będą co 2,5 metra.

Widziałem ceny metra siatki od 3zł do 5zl. Różni się to czymś (grubością), czy to tylko uroki rynku?

romek romek
  • Skąd?: Kraków
  • Pierwszy post: 8 maja 2010

• Wysłany: sob, 8 maja 2010 o godz. 00:16

Dobre rozwiązanie i wcale nie kosztowne. Faktycznie robienie ogrodzenia w czasie prac maszyn cięzkich to wielka pomyłka- sam się nadziałem i kosztowąło mnie to 2 nowe słupki, bo sie "przestawiły" i pękły, nie wiadomo kiedy. Polecam ogrodzenie tymczasowe

beti i michał beti i michał
  • Skąd?: Przeworno
  • Pierwszy post: 20 stycznia 2010

• Wysłany: nie, 9 maja 2010 o godz. 15:20

Zależy też od wielkości działki. Jak jest mała to szkoda bo sprzęt musi objechać dom ( koparka czy podnośnik teleskopowy ) ale jak ktoś dysponuje znacznym areałem to spokojnie może wyznaczyć sobie "bezpieczną strefę" i powoli ją zagospodarowywać bo ogród wymaga czasu odbry żywopłot rośnie bardzo wolno Niezdecydowany

tammuz tammuz

• Wysłany: nie, 9 maja 2010 o godz. 21:50

beti i michał napisał(a):

Zależy też od wielkości działki. Jak jest mała to szkoda bo sprzęt musi objechać dom ( koparka czy podnośnik teleskopowy ) ale jak ktoś dysponuje znacznym areałem to spokojnie może wyznaczyć sobie "bezpieczną strefę" i powoli ją zagospodarowywać bo ogród wymaga czasu odbry żywopłot rośnie bardzo wolno Niezdecydowany

Rzeczowa uwaga, niemniej jednak troszkę mnie zmartwiłeś. Nie brałem pod uwagę, że sprzęt będzie musiał operować w około domu.

Mam nadzieję, że wystarczy 4 metry obrysu na potrzeby budowlane. Widziałem realizacje na bardzo wąskich działkach i całkiem dzielnie dawano sobie rady.

beti i michał beti i michał
  • Skąd?: Przeworno
  • Pierwszy post: 20 stycznia 2010

• Wysłany: nie, 9 maja 2010 o godz. 23:15

Nie jest to konieczność raczej udogodnienie używaliśmy podnośnika teleskopowego do ustawienia palet z pustakami po zalaniu stropu nad garażem - wydatek mały a oszczędność czasu i wysiłku ogromna. Jeśli nie planujesz przydomowej oczyszczalni z długim drenażem to te 4m powinno wystarczyć - też tyle mamy po bokach. Warto pomyśleć co z ziemią z wykopów i gdzie będzie wstępnie składowana żeby "pod ręką" była ale też zbytnio nie przeszkadzała.

ostatnio edytowany nie, 9 maja 2010 o godz. 23:49

tammuz tammuz

• Wysłany: czw, 13 maja 2010 o godz. 10:22

z jednego boku budynku planuje garaże więc tam pozostawie większy plac. Wstępnie zaczynam planować zagospodarowanie działki więc dzięki za cenne uwagi.

patryk patryk
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 22 maja 2010

• Wysłany: sob, 22 maja 2010 o godz. 09:52

Mam działke z dużymi spadami- chyba trzeba stopniować ogrodzenie. Jakie polecacie w takim przypadku? nie wiem co będzie dobrze wyglądać , bo co kawałek będzie chyba trzeba opuszczać w dół.

patryk patryk
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 22 maja 2010

• Wysłany: sob, 22 maja 2010 o godz. 09:52

Mam działke z dużymi spadami- chyba trzeba stopniować ogrodzenie. Jakie polecacie w takim przypadku? nie wiem co będzie dobrze wyglądać , bo co kawałek będzie chyba trzeba opuszczać w dół.

magon magon
  • Skąd?: Kozy
  • Pierwszy post: 3 grudnia 2009

• Wysłany: pią, 6 sierpnia 2010 o godz. 14:08

Mam pytanie odnośnie wykonania ogrodzenia działki. Czy w tym przypadku muszę ubiegać się o pozwolenie na budowę, czy odbywa się to w jakiejś innej formie . Czy wymagany jest projekt ogrodzenia, czy taki projekt musi wykonać projektant, czy może to zrobić dowolna osoba.

Dzięki z góry za informacje

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11