Adam34
- Skąd?:
- Pierwszy post: 9 lipca 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
A co polecicie w przypadku dachu jednospadowego? Jak wszyscy wiemy to dach, którego kąt nachylenia jest bardzo niewielki, dlatego zalecane są tam takie pokrycia dachowe jak blachodachówka, dachówka czy blacha. W moim przypadku waham się pomiędzy blachodachówką (minimalny spadek dachu musi wynosić 9 stopni) a panelami dachowymi na rąbek (minimalny spadek od 8 stopni). Które rozwiązanie jest według Was lepsze i trwalsze? A poza tym, myślałem nad szwedzkimi blachami (konkretnie tego producenta - http://szwedzkablacha.pl/services/). Czy to dobry wybór?
ostatnio edytowany śro, 10 grudnia 2014 o godz. 13:19
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Blacha nigdy nie jest dobrym wyborem, bo szybko się niszczy, a malowanie nie jest tanie.
|
| |
bazyll
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 14 października 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
a co jest tanie w dzisiejszych czasach? jak ktos skorzystal z dachobrania to zaoszczedzil
|
| |
Weno37
- Skąd?:
- Pierwszy post: 1 września 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
No racja :) ale lepiej chyba już wydać trochę, więcej raz i cieszyć się porządnym i estetycznym dachem niż później żałować albo bawić się w wymianę lub malowanie blachy/blachodachówki co 15-20 lat albo i krócej. No jak ktoś nie ma wystarczających środków to własnie dobrze jest znaleźć taką promocje jak Dachobranie gdzie był na prawdę duży wybór, ale niestety juz się skończył :)
|
| |
artur45tt
- Skąd?:
- Pierwszy post: 25 grudnia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
heh :) warto zainwestować to prawda :) raz, a porządnie właśnie będę inwestował na wiosnę ;)
|
| |
persi52
- Skąd?:
- Pierwszy post: 26 czerwca 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
inwestujac w ten sposob przynajmniej zapewniamy sobie tzw swiety spokoj, ktory jest bezcenny, jesli chodzi o dach, bo to jednak wrazliwy element domu ;)
|
| |
green
- Skąd?: Gdańsk
- Pierwszy post: 12 marca 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ostatnio zaczęłam się interesować technologią w jakiej są wykonane zielone dachy takie ja te tutaj
Podobno jest to dość skomplikowane i jeszcze niewiele firm ma tą technologie w swojej ofercie.
|
| |
adam_f80
- Skąd?:
- Pierwszy post: 24 kwietnia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
@ Weno37 za 15-20 lat to raczej będziesz blachę na nową wymieniał, a nie myślał o jej malowaniu. dachówce jednak nigdy ona nie dorówna pod względem wytrzymałości
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ojj malowanie blachy na pewno nie odbywa się co 15 lat, po 15 latach to będzie obraz biedy i nędzy :P
A dachówka powinna przeżyć conajmniej 50 lat, a szacunkowo mówi się nawet o 80. No ale co jakiś czas trzeba ją wyczyścić.
|
| |
Weno37
- Skąd?:
- Pierwszy post: 1 września 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ja czytałem, że ceramika nawet 90 lat, a betonowa tylko 10 lat krócej. Nie no tak macie racje. Ostatnio rozmawiałem ze znajomym u którego już po 8 latach blacha zaczęła korodować na brzegach i łączeniach, a po kolejnych dwóch była już całkowicie do wymiany.
|
| |