Rafal Cichocki
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 27 listopada 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Witam,
Dokładnie. Dlatego warto zastanowić się nad wyborem bardziej ekologicznego rozwiązania ogrzewania budynku niż kotły na paliwo stałe. Pozwoli to na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery, co znacznie poprawi jakość powietrza w otoczeniu budynku. Przy okazji tego typu rozwiązania są bezobsługowe, więc znacznie poprawiony jest komfort obsługi. W ofercie marki Junkers - Bosch znajdują się zarówno kotły kondensacyjne z rodziny Cerapur o Bosch Condens, jak i pompy ciepła z rodziny Bosch Compress. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o tych produktach zachęcam do odwiedzenia naszej strony internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
Koro575
- Skąd?:
- Pierwszy post: 10 czerwca 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Hmm a może warto w takim razie pomyśleć nad wyborem kotła gazowego? Jeśli szukacie porządnych wersji w dobrej cenie i to wyłącznie od sprawdzonych producentów to ze swojej strony polecam również zwrócić uwagę na propozycje dostępne w ofercie sklepu https://kociolcenowy.pl/178-kotly-gazowe który postawił wyłącznie na duże i pewne marki i to w szerokiej gamie wydajności, więc bez problemów dobierzesz go odpowiednio do swojego domu i dobrze go dogrzejesz w okresie grzewczym.
|
| |
darmek
- Skąd?:
- Pierwszy post: 22 sierpnia 2019
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
My mamy piec węglowy. Spisuje się dobrze od wielu lat i nie mam mu nic do zarzucenia. Kupujemy węgiel kamienny workowany przed każdym sezonem grzewczym, dzięki czemu możemy wygodnie palić nawet w mocne przymrozki.
|
| |
|
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Patrząc na zaostrzające się prawo unijne w zakresie emisji CO2, można przewidywać, że kotły stałopalne zostaną za jakiś czas prawdopodobnie wycofane z rynku. Nawet funkcjonujące u nas programy dopłat przewidują dofinansowanie przede wszystkim na kotły kondensacyjne, a na stałopalne tylko wtedy, gdy np. nie ma możliwości podłączenia domu do sieci gazowej. Warto pamiętać, że najtańszym i najefektywniejszym kosztowo sposobem na uniknięcie niepotrzebnych strat ciepła i podwyższonych rachunków za ogrzewanie domu jest jego solidne ocieplenie z wykorzystaniem dobrej jakości styropianu. Najlepsze efekty dają płyty grafitowe o parametrze lambda 0,031 W/mK. Zachęcam do sprawdzenia, jakie korzyści można uzyskać, przeprowadzając termomodernizację budynku: https://www.knauf-industries.pl/faq,najczesciej-zadawane-pytania.html#faq7
ostatnio edytowany pon, 9 września 2019 o godz. 12:40
|
| |
Rafal Cichocki
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 27 listopada 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Witam, Trafna uwaga. Dlatego już teraz warto pomyśleć nad wymianą starego kotła na paliwo stałe na nowoczesne i ekologiczne rozwiązanie jak pompa ciepła. Takie rozwiązanie cechuje się niższymi kosztami ogrzewania oraz gwarantuje pełni ekologiczną i bezobsługową pracę. Montaż gruntowej pompy ciepła bezie wiązał się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi na wykonanie dolnego źródła ciepła. Dlatego dobrą alternatywą może być zastosowanie powietrznej pompy ciepła, która pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia budynku. Będzie to odpowiednie rozwiązanie dla praktycznie każdego budynku. Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła proponuję zapoznać się z ofertą marki Buderus, w której znajdują się zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. Ceny katalogowe wszystkich produktów marki dostępne są na stronie internetowej: https://www.buderus.com/pl/pl/informacje/aktualnosci/nowy-cennik/. W celu doboru pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus
|
| |
jagna733
- Skąd?: Koszalin
- Pierwszy post: 13 grudnia 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
No ja mój piec wymieniałam jakoś na jesień, zamówiłam nowy w firmie Piecbud z Radomia. Jestem z niego zadowolona, łatwo się rozpala, jest solidny, wydajny. Firma ma dobrą obsługę klienta, był z nimi fajny kontakt, widać że klient jest dla nich ważny.
|
| |
Aza
- Skąd?:
- Pierwszy post: 8 maja 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Właśnie mam taki sam dylemat odnośnie modernizacji CO w moim domu rodzinnym. Rodzice starsi, maja mniej sił na całą procedurę związaną z paleniem w tradycyjnym piecu. Chcielibyśmy im pomóc w temacie i wymienić ten piec na prostsze, bardziej ekologiczne ogrzewanie. Może udałoby się też otrzymać dofinansowanie. Jakie brać rozwiązania pod uwagę?
|
| |
Sylvia63
- Skąd?: Elbląg
- Pierwszy post: 24 stycznia 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Pytanie jaki to dom, jak ocieplony. Trochę cieżko będzie coś dobrać bez wiedzy. Mając ocieplony dom można nawet pokusić sie o ogrzewanie elektryczne. I stary dom nie jest tu przeszkodą. Najpierw musicie zrobić OZC i potem można myśleć nad systemem ogrzewania. U nas ogrzewnie mamy oparte na panelach na podczeriwń Eco Partner. Spradza się. No ale dom mamy ocieplony. Od tego trzeba zacząć.
ostatnio edytowany pon, 9 sierpnia 2021 o godz. 22:00
|
| |