kupisz
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 16 października 2012
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Zobacz też takie schody - http://www.schodyprudlik.com.pl/galeria/projekt-6/
Kwestia doboru kolorystyki pod własne pomieszczenie. My mamy bardziej brązowe schody, i to faktycznie jest ok.
Jak dla mnie żadna inna kolorystyka nie będzie bardziej pasowała.
|
| |
karambol
- Skąd?:
- Pierwszy post: 7 lutego 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ja mam w domu drewniane, i żałuję, bo są o wiele mniej solidne. Widać je na zdjęciu w tle. Boję się po nich chodzić, że mi 
noga wpadnie, boję się, że się urwą jak idę no i w ogóle jestem niezadowolona z nich. Wyszły takie, bo było za mało miejsca na schody.
|
| |
2szymon23
- Skąd?:
- Pierwszy post: 1 grudnia 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ja preferuje schody drewniane bez wylewki - są subtelniejsze i nie wyglądają masywnie. Zwłaszcza w mniejszych pomieszczeniach będą pasowały. Na co bym zwrócił uwagę to jedynie drewno z któryego są wykonane - dopasuj kolor do wnętrza, bo później już tego nie zmienisz.
ostatnio edytowany czw, 13 lutego 2014 o godz. 16:33
|
| |
miron78
- Skąd?:
- Pierwszy post: 29 stycznia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Schody lane też są ładne - zależy do jakiego wnętrza :) Mozna np. zamontować na nich płyty kamienne, które będą ładnie się komponować we większym i bardziej wystawnym pomieszczeniu. Wzory kamieni można znaleźć na stronie http://akropol.pl/ , warto pooglądać :)
ostatnio edytowany czw, 13 lutego 2014 o godz. 17:27
|
| |
Kooowal
- Skąd?:
- Pierwszy post: 19 lutego 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Dekalog napisał(a):
Jak schody to tylko wylewane. Mieszkam w starym domu, który ma prawie sto lat i są tam schody drewniane. Problemem jest ciągła konserwacja powierzchni drewnianych. Produkowane lakiery (nawet te super twarde) są zbyt miękkie i szybko się ścierają. Trzeba albo boso albo w miękkich kapciach chodzić. Następna sprawa to skrzypią niemilosiernie przy wchodzeniu i tutaj nic nie pomoże. Zbijanie, skręcanie podpieranie itp. to zbiegi krótkotrwałe i mało efektywne. Czyli jeżeli ktoś decyduje się na schody drewniane powinien liczyć się ze wspomnianymi niedogodnościami przy długoletnim uzytkowaniu. Jeśli komus to odpowiada to jego sprawa. Ja w swoim nowym domu od razu kazałem zrobic wylewane i mało tego obłożyłem je granitem (patrz zdjęcia w mojej galerii wykańczanie). Teraz mozna biegać w butach, szpilkach i innych buciorach bez szkody dla powierzchni schodów no i nie skrzypią :) Acha śliskie też nie są.
Nic dodać, nic ująć. Też jestem za schodami wylewanymi.
|
| |
Naturyla
- Skąd?:
- Pierwszy post: 2 stycznia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
|
| |
kupisz
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 16 października 2012
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Wiadomo, że schody drewniane wymagają konserwacji, ale... 100 lat?
Jak dla mnie takie rozwiązania dobiera się na 10 lat, no może 20. Jeśli schody wytrzymują 100 lat to musi być hardcore.
A można wiedzieć kto był ich wykonawcą? Macie takie dane?
|
| |
RudyKoń
- Skąd?:
- Pierwszy post: 7 stycznia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
100 lat temu schody robili stolarze okoliczni, i nic dziwnego, że tak długo służą. NIe niszczeją w warunkach atmosferycznych, wilgoci i mrozie. Jeśli zostały wykonane z drewna pozbawionego szkodników, zdrowego to poleżałyby drugie tyle. Spójrz na wszystkie przedwojenne domy - kto w nich remontował schody - może czasem ktoś wymienił zarwany stopień, ale w większości nawet tego nie :) Byłam ostatnio przy rozbiórce domu z połowy XIX wieku, ściany były z cegły i gliny - dramat, chwiało się to od oparcia, natomiast elementy konstrukcji drewnianej - były w zasadzie zdrowe, belki, schody, nawet futryny - panowie od rozbiórki byli mocno zdziwieni, żartując, że na tych elementach trzymał się cały budynek :) Dodam, że ten dom był do końca zamieszkany.
|
| |
artur7878
- Skąd?:
- Pierwszy post: 12 sierpnia 2014
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
A jakie macie schody na strych? ja właśnie konczę budowę domu i muszę kupić takie schody
|
| |
dooo
- Skąd?:
- Pierwszy post: 30 lipca 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Mnie też czeka zakup schodów na strych i zastanawiam się nad tymi za 250 złotych z panmajster.pl/schody-strychowe są tanie i wyglądają na solidne. Poza tym ja nie mam zamiaru wchodzić na strych częściej niż dwa/trzy razy w roku, więc droższe mi nie potrzebne:) Co do tematu wątku to ja jestem za drewnianymi. Udało nam się kupić po okazyjnej cenie bardzo ładne schody i nie żałujemy zakupu:)
|
| |