Forum budowlane - Jak oszczędzać na przyszłość? Lokaty, fundusze inwestycyjne?

powrót
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Autor Wiadomość
Trala Trala
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 16 czerwca 2014

wyślij wiadomość zaproś do znajomych

• Wysłany: czw, 11 września 2014 o godz. 06:05
  • Temat postu: Jak oszczędzać na przyszłość? Lokaty, fundusze inwestycyjne?

No właśnie - chciałbym zacząć oszczędzać po 300-400 zł na mc. W jakiej formie najlepiej to robić?

piter44 piter44
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 11 lutego 2014

• Wysłany: czw, 11 września 2014 o godz. 08:38
  • Temat postu: Odp: Jak oszczędzać na przyszłość? Lokaty, fundusze inwestycyjne?

Trala napisał(a):

No właśnie - chciałbym zacząć oszczędzać po 300-400 zł na mc. W jakiej formie najlepiej to robić?

Niskim ryzykiem cechują się lokaty - i tą formę polecam Ci na początek. Wprawdzie oprocentowanie nie jest w nich spektakularne bo wynosi maksymalnie 3-4% w skali roku - ale lepszy rydz niż nic, zawsze jest to więcej od wskaźnika inflacji. Obarczone większym ryzykiem ale z możliwością większego zarobku są fundusze inwestycyjne. Tutaj inwestuje się część środków na giełdzie. Dużo ciekawych dyskusji o inwestowaniu znajdziesz również pod tym linkiem http://www.forum-kredytowe.pl/f151/

Niezależny Doradca Niezależny Doradca
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 12 września 2014

• Wysłany: pią, 12 września 2014 o godz. 02:02
  • Temat postu: Odp: Jak oszczędzać na przyszłość? Lokaty, fundusze inwestycyjne?

Fakty są takie:
http://www.briefing.com/common/images/content/pagecontent/DailyColumns/20130117120222201301171122SP500.gif
http://www.advisorperspectives.com/newsletters11/images/12-2-fig1.gif
Z drugiego wykresu wynika, że średnia geometryczna (w odwrotną stronę procent składany ze średniej) wynosi prawie 10% przy prostym zakupie funduszu ETF na S&P500, który wypłaca dywidendy.

Najtańsze w zakupie i zarządzaniu jest kupowanie jednostek funduszu ETF notowanego na naszej giełdzie opartego o indeks WIG20. Opłata za zarządzanie wynosi zaledwie 0,5% rocznie. Dodatkowo fundusz ten wlicza do wyceny otrzymywane dywidendy, które dla WIG20 wyniosły ponad 3% w skali roku. Portfel można uzupełnić o podobny instrument oparty o indeks niemieckiej giełdy, a także o indeks amerykański S&P500.
Jedna jednostka ETF na WIG20 kosztuje obecnie ok.250zł, więc raz w miesiącu można odłożyć. Jak jest więcej gotówki, to można kupić więcej jednostek, a jak nagle nie ma nadwyżki, to nie trzeba wpłacać składki, tak jak w programach regularnego oszczędzania.
Opłaty w funduszach inwestycyjnych są złodziejskie i wynoszą zwykle 4% w skali roku, czyli dorównują wysokości oprocentowania lokaty. Tyle pobierają instytucje finansowe za wystawianie na ryzyko Waszych pieniędzy. Na zachodzie opłata za zarządzanie funduszy akcyjnych wynosi zwykle max. 2% rocznie!
Dodatkowe opłaty zwykle pobiera instytucja proponująca produkty oszczędnościowe z funduszami i można się tylko zastanowiać, czy uda nam się zarobić na tych funduszach wystarczająco, żeby pokryć ok.5% opłat rocznie.

Najlepiej za kilkaset złotych miesięcznie skupować różne spółki dywidendowe z giełdy warszawskiej. Kilkanaście spółek wypłaciło w 2014r. 8-10% dywidendy, a zdarzyły się przypadki ponad 10%. Wiele spółek wypłaciło 2razy więcej dywidendy, niż można otrzymać z najlepszej lokaty bankowej!
Dywidendy wypłaca już ponad 120spółek. Jest to zaledwie ok.1/3 wszystkich spółek, a idąc w kierunku rynków rozwiniętych ten wskaźnik wyniesie powyżej 60% do nawet 75%.
http://www.up.krakow.pl/stud_dzien/studium4/wusa.htm

http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1109825.html
"Paradoksalnie jednak spadek kursów jest korzystny dla tych, którzy zamierzają kupić akcje firm płacących dywidendy. Niższa cena akcji oznacza bowiem wyższą stopę dywidendy (relacja dywidendy przypadającej na akcję do kursu akcji)."

Ile osób zauważa perełkę polskiej giełdy? Za 2013r. zyski PZU były tak duże, że dywidendę spółka wypłaci w 3 transzach, idąc w kierunku firm z rozwiniętych gospodarek wypłacających dywidendę kwartalnie. Oponenci 4razy w roku będą sprzedawać i kupować, bo i tak jest ona odcinana od ceny? Na bardzo płynnych spółkach może to się udać, ale właśnie zapłaciliście 4razy prowizję za sprzedaż (zwykle 0,39%) i kupno (0,39%, o ile prowizja minimalna została przekroczona), czyli 4 razy 0,78% = 3,12% (obecnie to sporo patrząc na oprocentowanie lokat). To nawet połowa dochodu z dywidendy!
PZU wypłaci w sumie 54zł dywidendy za 2013r.

Dla fanów marudzenia, że dywidenda jest odcinana od ceny odniesienia link:
http://stooq.pl/mol/?id=9071
Nie jest to zatem reguła, a po np. 5latach dywidendy po 8% spółka nie będzie 40% niżej Wink

Sam długoterminowiec Buffet, który rzadko się myli kiedyś na wykładzie powiedział studentom:
"Chcecie czegoś innego niż wartość? Jednak ludzie nie chcą uwierzyć. Wybierają rzeczy, które są emocjonalnie satysfakcjonujące - powiedział. Ludzie, którzy nie wierzą, szukają natychmiastowego bogactwa. Ale ci, którzy chcą być bogaci szybko, nie będą nimi nigdy - dodał. "

Zapraszam do kontaktu: doradca (małpa) dywidenda.com.pl

Elena Elena
  • Skąd?: Warszawa
  • Pierwszy post: 19 września 2013

• Wysłany: nie, 14 września 2014 o godz. 12:46

Czytałam ostatnio artykuł na temat emerytur jakie dostaniemy i  trochę mnie to przeraziło.Nie wiem czy takie konto to nie jest dobry pomysł

http://cuk.pl/o_nas/aktualnosci/ikze_w_ofercie_cuk

Mam tam mieszkanie i auto ubezpieczone i zaproponowali mi taką ofertę właśnie.

ostatnio edytowany nie, 14 września 2014 o godz. 13:25

barktak barktak
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 18 września 2014

• Wysłany: czw, 18 września 2014 o godz. 15:02

Ja bym polecał lokate taką jak teraz w Idea Banku na 5%. Ja informacji o inwestycjach szukam na http://www.moja-skarbonka.pl Dużo informacji o szczędzaniu z tej strony wyciągnąłem.

SosnaRadosna SosnaRadosna
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 28 grudnia 2013

• Wysłany: pią, 19 września 2014 o godz. 10:13

To nieduże kwoty. Ja spróbowałbym zakupić nieruchomośc pod inwestycje i postawić farmę wiatrową. Kilka wiatraków zapewniłoby mi niezły dopływ gotówki co rok :)

Espertyzy i analizy przyrodnicze ECO-EXPERT

kamil821 kamil821
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 12 maja 2014

• Wysłany: pon, 13 października 2014 o godz. 10:16

Proponowałbym indywidualne konto emerytalne - http://www.prywatnaemerytura.pl/wszystko-o-ike/, ponieważ to dobry sposób na podwyższenie swojej emerytury w przyszłości. Według mnie, w dobie dzisiejszych reform emerytalnych warto samemu troszczyć się o swoją przyszłość na emeryturze. Sam od kilku lat odkładam pieniądze w ten sposób, nie zawsze udaje mi się odłożyć jakąś większą kwotę, ale IKE nie wymaga od nas comiesięcznych wpłat. To my sami decydujemy o tym jaką sumę i w jakim czasie wpłacimy.

dudowniczylewus dudowniczylewus
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 19 sierpnia 2014

• Wysłany: pon, 27 października 2014 o godz. 11:13

Ja mam takie konto-studenckie i tutaj też udaje mi się oszczędzać - wychodzę lepiej niż na lokatach na tym z tego co co jakiś czas sobie kontroluję więc chyba się to opłąca prawda? :) 

ostatnio edytowany śro, 3 grudnia 2014 o godz. 11:33

fanka fanka
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 19 listopada 2014

• Wysłany: śro, 19 listopada 2014 o godz. 22:32

Jeśli szukasz dobrej lokaty to odwiedź koiecznie forum lokaty - tam ludzie dzielą się opiniami na ich temat. również możesz dołaczyć do dyskusji. Zapraszam.

ostatnio edytowany śro, 19 listopada 2014 o godz. 22:33

Kalma Kalma
  • Skąd?:
  • Pierwszy post: 15 lutego 2014

• Wysłany: wto, 23 grudnia 2014 o godz. 11:03

Statystyki sa nieubłagane, coraz mniej ludzi oszczędza. Koszty zycia zbyt wysokie w porównaniu z zarobkami. Gdbym miał oszczedności może bym skorzystał  z mozliwości zainwestowania w produkt jakim jest  lokata strukturyzowana Giełda to za wysokie progi jak na moja znajomość funkcjonowania.

ostatnio edytowany wto, 23 grudnia 2014 o godz. 11:05

1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8