Anita
- Skąd?: Kraków
- Pierwszy post: 15 lipca 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
niby praktyczniejsza kuchnia oddzielna, ale z drugiej strony to moim zdaniem jedynie kwestia preferencji. Mam małe dziecko, więc cieszę się, że mam kuchnie połączoną z pokojem, bo gotując widzę co mój szkrab robi. Zapachy nie są też problemem, bo jest dobry okap, a jak gotuje się lub smazy coś o mocnijeszym zapachu to bez względu na to czy kuchnia zamknięta czy otwarta na salon to zapach i tak roznosi się po domu. A jak jest połączona z salonem to można fajnie zaaranżować. U mnie dużą robotę robią panele nad blatem, wzór stanowi taki łącznik między aranżacją kuchni a salonu. Spokojnie, to specjlane ochronne panele, bardzo praktyczne, a nie takie zwykłe, o taki coś mi chodzi: http://paneledokuchni.pl/
|
| |
Marek1989
- Skąd?: Wrocław
- Pierwszy post: 18 października 2016
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Zdecydowanie bardziej poraktyczniejsza jest ta otwarta na salon. W szczególności jak przestrzeń na kuchnię nie jest zbyt duża. Ja akurat taką mam i u mnie to rozwiązanie świetnie się sprawdza :)
|
| |
Ramzes
- Skąd?: Ostrężnica
- Pierwszy post: 20 sierpnia 2013
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
W kuchni bardzo fajnie wyglądają panele szklane. Myślicie, że warto wykonać taki Nadruk na szkle? U znajomej w kuchni widziałem i uważam, że bardzo dobry efekt one dają. Może wiecie jak z użytkowaniem tego typu paneli szkanych w kwestii czyszczenia.
|
| |
Andrzej1456
- Skąd?: Jarosław
- Pierwszy post: 28 stycznia 2015
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Mnie zawsze podobała się kuchnia otwarta na salon. Przynajmniej jak coś gotuję, to mogę sobie spokojnie porozmawiać z gośćmi, a nie siedzę sam. W dodatku fajnie wygląda taki układ. Ważne to trzymać porządek w kuchni :D. Ciekawe aranżacje widziałem w Max Kuchnie. Jest ich tam całkiem sporo. Zobaczcie sobie koniecznie :). Teraz większość mieszkań i domów ma takie rozwiązanie. Oszczędza się przez to przestrzeń :).
ostatnio edytowany pon, 20 lutego 2017 o godz. 09:51
|
| |
Pan Albert
- Skąd?: Jaworzno
- Pierwszy post: 19 lutego 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Ja osobiście uwielbiam takie otwarte kuchnie, w ogóle większe przestrzenie są swietne.. Jeśli chodzi o to, kto robi takie kuchnie na wymiar to Katowice mają sporo tego typu firm (jako ze jestem ze Śląska obecnie) - ja osobiście korzystałem z usług http://www.vena-kuchnie.pl/ i muszę przyznać, że to naprawdę bardzo fachowa firma. No a o zaletach kuchni na wymiar chyba nie ma w ogóle co mówić..
|
| |
GTV
- Skąd?: Pruszków
- Pierwszy post: 23 lutego 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Planując kuchnię otwartą na salon warto pamiętać o detalach, które kompozycyjnie skomunikują aranżacje dwóch, z pozoru niełatwych do pogodzenia, przestrzeni. Planując harmonijne przejścia między poszczególnymi strefami zacznijmy od doboru barw dominujących, które będą królować w obu pomieszczeniach – niezależnie czy postawimy na efekt lustrzany wypełniając obie strefy takimi samymi barwami czy zróżnicujemy poszczególne akcenty w ramach tych samych kolorów – osiągniemy zamierzony cel – barwne scalenie strefy gotowania i strefy odpoczynku.
Efekt płynnego przejścia uzyskamy również wybierając materiały wykończeniowe z tego samego surowca – drewna czy kamienia naturalnego, pamiętajmy jednak, że kuchenna podłoga czy meble muszą znieść znacznie więcej niż wyposażenie salonu, dlatego już na etapie projektu zdecydujmy się na materiały trwałe i doskonale zabezpieczone
|
| |
mariana
- Skąd?: Kraków
- Pierwszy post: 30 listopada 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Otwarta kuchnia jest świetna jeśli ktoś lubi tam spędzać dużo czasu. Sama mam tak u siebie, bo lubię mieć do wszystkiego blisko :) Bałam się tylko o połączenie podłóg - w kuchni mam kafelki, a w jadalni/salonie panele. Jednak wizualnie wyszło ok. Jakbym miała raz jeszcze projektować dla siebie otwartą kuchnię, to przemyślałabym taki projekt jak zdjęciach w pierwszym rzędzie w zakładce Galeria (kategoria meble kuchenne) http://mebler.pl/ Taka współczesna elegancja. Podoba mi się tak wmontowane szafki w ściane :)
Na ścianie to granit, marmur czy ceramika?
ostatnio edytowany czw, 30 listopada 2017 o godz. 14:46
|
| |
Domartstyl_eu
- Skąd?: Warszawa
- Pierwszy post: 19 grudnia 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Takie rozwiązanie w postaci kuchni otwartej na salon bardzo fajnie się sprawdza, szczególnie jeżeli ktoś lubi otwarte i niczym nie skrępowane przestrzenie. Warto jedynie zadbać o o ich odpowiednie urządzenie, chodzi o praktyczną podłogę jak i same meble.
|
| |
GTV
- Skąd?: Pruszków
- Pierwszy post: 23 lutego 2017
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Współczesne budownictwo mieszkaniowe stawia na duże przestrzenie, w których kuchnie otwarte są na salon. Aneks kuchenny powiększa pomieszczenie i sprawia, że całe wnętrze jest bardziej nowoczesne – ale są też minusy takiej koncepcji: widoczny bałagan podczas przygotowywania posiłków, nieprzyjemne zapachy czy hałasy. Drzwi przesuwne pomiędzy salonem a kuchnią będą więc doskonałym rozwiązaniem tego dylematu. Ich wykorzystanie pozwoli na szybkie i sprawne przearanżowanie pomieszczenia – w ciągu kilku sekund możemy dysponować kuchnią zamkniętą albo otwartą na salon. Dodatkowo w razie potrzeby – np. podczas wigilijnej kolacji czy rodzinnego przyjęcia – możemy stworzyć jedno duże pomieszczenie.
http://systemyprzesuwne.com.pl/
|
| |
marta11
- Skąd?:
- Pierwszy post: 2 stycznia 2018
wyślij wiadomość
zaproś do znajomych
|
Takie rozwiązanie sprawia, że mieszkanie automatycznie staje się optycznie większe. Zastosowaliśmy coś takiego w swoim mieszkaniu przy pomocy architekta wnętrz z firmy - http://kompleksowo.pl/, polecamy serdecznie. Kawał dobrej roboty!
|
| |